Promoţiile la retail şi finanţările corporate au trezit creditul privat

Autor: Ciprian Valentin Botea 25.05.2011
Luna aprilie le-a adus în sfârşit o veste bună bancherilor şi nu numai lor: creditul privat a înregistrat prima creştere din acest an - chiar dacă timidă -, datorată promoţiilor la finanţările de consum şi accelerării creditării companiilor.


Soldul creditului neguvernamental a urcat cu 0,3% în aprilie faţă de luna anterioară şi a ajuns la 204,6 miliarde lei (50,2 mld. euro), volumul finanţărilor noi acordate de bancheri depăşind pentru prima dată în 2011 rambursările efectuate de clienţi, arată datele BNR.

Avansul creditului privat se datorează creşterii cu 1,5% a finanţărilor în lei, care au depăşit pragul de 78 miliarde lei pentru prima dată în ultimul an, în condiţiile în care lunile trecute singurul segment care înregistra creştere era cel al împrumuturilor în valută. Incluzând impactul inflaţiei, creşterea lunară a creditului în lei este mai mică, de 0,8%.

"Avansul creditării în lei a fost stimulat de menţinerea la niveluri scăzute a dobânzilor bancare, fiind vizibil în special pe segmentul companiilor care au costul finaţării legat direct de evoluţia Robor şi care încep să se reorienteze către lei pentru creditele pe termen scurt. Scăderea diferenţialului de dobândă între lei şi euro nu mai încurajează asumarea riscului valutar", comentează Melania Hăncilă, economistul-şef al Volksbank.

Soldul creditelor în lei acordate compani­ilor a crescut cu 2,5% luna trecută, ajungând la 43 miliarde lei.

În paralel, împrumuturile în valută au crescut cu 0,6%, la valori exprimate în euro, atingând echivalentul a 31 mld. euro (126,5 miliarde lei). Avansul finanţărilor în valută s-a dublat faţă de martie, dar este sub ritmul de creştere consemnat la sfârşitul anului trecut în contextul în care programul "Prima casă" este în continuare blocat.

"Acest program va avea un impact redus asupra evoluţiei creditării în 2011 din cauza dificultăţilor întâmpinate de bănci în implementarea sa, a întârzierii cu care se demarează programul şi a cererii eligibile reduse", consideră Hăncilă.

Pe de altă parte, creditul în lei continuă să scadă în termeni anualizaţi, dar declinul a încetinit până la 0,1% în aprilie, faţă de 3,2% în primele trei luni din 2011. Soldul împrumuturilor în lei acordate populaţiei a scăzut cu 7,2% faţă de aceeaşi lună din 2010, la 35,1 miliarde lei, în timp ce finanţările pentru firme au ajuns la 43 miliarde lei, cu 6,6% peste nivelul din aprilie anul trecut.

Anticipând revenirea economiei, bancherii vorbesc acum despre creşteri pe creditare, iar cei mai optimişti vizează chiar ritmuri de două cifre. Ei afişau însă acelaşi optimism şi în primăvara anului trecut, dar planurile le-au fost date peste cap de măsurile de austeritate de la jumătatea lui 2010.

La capitolul economisire, populaţia şi companiile au continuat să strângă lei în luna aprilie, volumul depozitelor în moneda naţională urcând cu 0,2% faţă de martie şi 4% faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, până la 110,6 miliarde lei (27,1 mld. euro.

În schimb, economiile în valută s-au diminuat cu 1% faţă sfârşitul lunii martie, scăderea fiind mai accentuată în cazul companiilor, pe fondul tendinţei de apreciere a monedei naţionale. Soldul depozitelor în valută ajungea luna trecută la 60,5 miliarde de lei (14,8 miliarde de euro).

La nivel agregat, soldul depozitelor a scăzut cu 0,2% faţă de martie, dar continuă să fie cu 2,3% peste nivelul din aprilie 2010.

"Economisirea va scădea anul acesta din cauza diminuării continue a veniturilor disponibile, dar şi pe fondul corecţiei drastice a preţului activelor mobiliare şi imobiliare care creează oportunităţi de investiţii anul acesta", consideră economistul-şef al Volksbank.

BNR: Creditul privat poate creŞte cu 7% anul acesta

Creditul neguvernamental ar putea să crească cu 7% în acest an în termeni nominali, perspectivele fiind favorabile, a declarat Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR. "Pe măsură ce creditul guvernamental îşi va încetini creşterea, există spaţiu pentru creşterea creditului neguvernamental cu 7% în 2011 în termeni nominali". Georgescu a amintit că în 2009 şi 2010 ritmurile de creştere ale creditării au fost real negative, trend care încă se manifestă. Claudia Medrega