Roubini incendiază de la Bucureşti pieţele financiare

Autor: Sorin Pâslaru 26.05.2011

Invitat la Bucureşti într-o conferinţă organizată de Forum Invest în parteneriat cu Fondul de Garantare a Depozitelor, americanul Nouriel Roubini - Dr. Doom al economiei - nu şi-a dezminţit reputaţia, afirmând că "restructurarea datoriilor Greciei nu mai e o problema de DACA ci de CAND".

"Pieţele aşteaptă o restructurare ordonată a datoriilor Greciei. Acest lucru nu înseamnă default, ca în cazul Rusiei, Ecuadorului sau Agentinei ci emiterea de obligaţiuni pe o perioadă mai mare de timp la o dobândă mai mică", susţine economistul american.


"Pakistanul, Ucraina, Belize au făcut acest lucru şi de asta are nevoie şi Grecia, indiferent ce ar spune oficialii BCE. Şefii băncii centrale europene folosesc greşit cuvântul DEFAULT. Nu este default ci nevoia de restructurare ordonată a datoriilor pentru a evita riscul de contagiune", a precizat Roubini.

Economistul american nu a explicat ce se întâmplă cu obligaţiunile pe care băncile le deţin în situaţia în care bondurile statului elen nu vor mai fi rambursate la scadenţă. Grecii şi mulţi alţi analişti din Europa, precum şi oficiali ai băncii centrale se tem de contagiune şi colaps financiar în cazul restructurării. Roubini spune însă că la 160% datorie publică din PIB, statul nu mai poate gestiona situaţia.

România devine astfel gazda celor mai dure declaraţii la adresa datoriilor elene iar situaţia este şi mai complicată având în vedere că 17% din sistemul bancar românesc este deţinut de instituţii financiare elene care au în portofoliul lor obligaţiuni ale statului elen.

Chiar dacă Grecia va implementa 100% programul cerut de FMI şi UE, în doi ani în cel mai bun vaz datoria publică va ajunge la 160% din PIB, dar mai probail e că se va situa la 180-190% din PIB.Argentina şi Rusia aveau o datorie publică de 50% din PIB când au intrat în default, spune economistul.

"Programul de restructurare trebuie să fie de tip "Brady Bonds" (plan de restructurare propus de SUA în anii 80 prin care statele din America Latină au evitat defaultul - n.red.), susţine Roubini.

Economistul a repetat de 4-5 ori cuvântul "contagiune", menţionând că nu va exista o contagiune a pieţelor financiare şi nu va fi un "Armaghedon" aşa cum se susţine acum. El spune că băncile vor putea suporta restructurarea ordonată a datoriilor Greciei. "pur şi simplu trebuie amânate obligaţiunile cu încă 5-10 ani", spune economistul american.

Alţi analişti dar şi oficiali ai băncilor centraleau avertizat că o restructurare chiar prin prelungirea scadenţelor şi nu prin micşorarea sumei de rambursat poate provoca un şoc pe pieţele financiare. Astfel, întrebarea este dacă o bancă cu expunere pe obligaţiuni elene are de primit într-un an o anumită sumă va reuşi să-şi achite obligaţiile bilanţiere cu doar o parte din suma datorată de statul elen, în scenariul unei restructurări.

Cei care se îngrijorează de contagiune, de "armaghedon financiar" trebuie să înţeleagă că este "un nonsens", spune economistul. Există un proces de restructurare ordonată a datoriei.

De asemenea, Roubini susţine că îngrijorările care vizează Portugalia şi celelalte state de la periferia Europei în privinţa pierederii contactului cu pieţele financiare pe fondul restructurării datoriilor din Grecia este nefondată. "Portugalia şi Irlanda au pierdut deja contactul cu pieţele financiare din cauza ajutorului de la FMI şi UE iar Spania şi Italia urmează dacă nu adoptă politicile fiscale necesare", afirmă Roubini.

Este necesară o restructurare prietenoasă cu pieţele financiare - a merket friendly debt restructuring - a repetat Roubini.