Importurile europene de gaze naturale de la Gazprom au crescut cu 30% în mai

Autor: Bogdan Cojocaru 26.05.2011

Exporturile de gaze naturale către Europa ale Gazprom, cel mai mare producător de gaze din lume, au crescut în luna mai cu 30%, a declarat CEO-ul grupului rus, Alexei Miller, care a adăugat că aprovizonarea zilnică a ajuns să corespundă ritmului de producţie pentru iarnă, potrivit agenţiei Ria Novosti.

"În aprilie, am văzut o creştere de 20%, apoi de 30% în mai, iar acum aprovizionarea zilnică corespunde ritmurilor de producţie din iarnă", a afirmat Miller.

El a menţionat că majorarea exporturilor reflectă în parte dorinţa clienţilor de a pompa gaze în depozite subterane pentru preţuri mai reduse.

"Toată lumea a observat că Libia nu produce gaze naturale, iar Japonia majorează importurile", a spus Miller, adăugând că aceştia nu reprezintă principalii factori ai creşterii cererii.

Libia este zguduită de ciocniri violente între suporterii guvernului şi rebeli din februarie, iar Japonia importă tot mai multe gaze naturale pentru a acoperi deficienţele în producţia de energie, cauzate de un accident nuclear grav în urma unui seism violent.