O nouă Galerie la Timişoara

Autor: Ziarul de Duminica 26.05.2011

Sâmbătă, 21 mai, ora 19, pe Calea Martirilor nr.51/52-53 din Timişoara, a fost inaugurat Spaţiul expoziţional al Galeriei Jecza/Ross. Începută în anul 2006 de către sculptorul Peter Jecza, ce visa la crearea unui centru de artă, asemeni unui "bastion" care să apere de uzura cotidianului, construcţia a rămas, din cauza îmbolnăvirii artistului şi dispariţiei acestuia, neterminată. Urmaşii săi - Sorina şi Andrei Jecza -, şi-au făcut o datorie din a-i continua drumul şi rostul.

Au făcut efortul de a realiza proiectele la care Peter Jecza visa: deschiderea Galeriei de Artă Contemporană, transformarea casei în spaţiu muzeal, susţinerea artei tinerilor, organizarea de evenimente culturale memorabile.

Acum, la doi ani de la plecarea lui Peter Jecza, urmaşii pot dărui, în locul absenţei lui, o altă prezenţă: Galeria de Artă Contemporană Jecza. Cu acest prilej se anunţă şi noua formulă de activitate expoziţională, născută din fuzionarea Galeriilor Jecza /Timişoara şi Ross / Stuttgart - Germania.

Deschiderea spaţiul expoziţional s-a făcut cu expoziţia artistului Dumitru Gorzo, Eşecul sfârşitului lumii. Cuvântul inaugural a fost rostit de criticul de artă Coriolan Babeţi, în prezenţa primarului Timişoarei.