„Restructurarea datoriilor Greciei ar semăna cu un salt în necunoscut“

Autor: Bogdan Cojocaru 26.05.2011

Premierul elen George Papan­dreou vrea să aducă opoziţia la gu­vernare pentru a putea continua apli­carea programelor de austeritate, care au ca scop rezolvarea problemelor financiare ale statului şi evitarea unor măsuri extreme precum restructurarea datoriilor, scenariu care ar echivala cu un salt în necunoscut.

Papandreou ia în considerare rema­nierea guvernului pentru a include miniştri propuşi de opoziţie dacă aceasta îi sprijină politicile de austeritate, scrie publicaţia Kathimerini, citată de agenţia de presă Thomson Reuters.

Liderii UE l-au atenţionat pe Papandreou că trebuie să obţină spri­jinul larg al decidenţilor politici pentru ca Grecia să primească ajutoarele supli­mentare necesare acoperirii lipsurilor de finanţare, acelaşi tip de consens la care s-a ajuns în celelalte ţări cu probleme din zona euro, Irlanda şi Portugalia.

Partidele de opoziţie au respins noile măsuri de austeritate ale guver­nului, temându-se că aceste măsuri afec­tează economia.

Separat, ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble a declarat că restructurarea datoriilor Greciei ar echivala cu un salt în întuneric deoarece nu există experienţe comparabile care să fie folosite drept repere.

"Un scenariu în care datoriile sunt restructurate comportă riscuri mari. Ar putea avea ca rezultat ajungerea ime­diată la scadenţă a tuturor împrumu­turilor, cu consecinţele de rigoare pentru solvenţa Greciei. Faptul că nu avem experienţă legată de ceea ce se poate întâmpla dacă o ţară dintr-o uniune monetară devine insolventă creşte incertitudinea", a afirmat Schaeuble pentru Handelsblatt.