Raiffeisen Bank: Provizioanele s-au stabilizat. E prematur să vorbim de scădere

Autor: Ciprian Botea 26.05.2011
Înjumătăţirea câştigului realizat în 2010 din reevaluarea portofoliului de titluri de stat s-a reflectat într-un declin similar înregistrat de profitul net al Raiffeisen pe primul trimestru calculat după IFRS, în condiţiile în care majoritatea celorlalţi indicatori au rămas comparabili cu nivelurile din T1 2010.


Austriecii de la Raiffeisen, care controlează a treia bancă locală după activele pe 2010, au raportat pe primul trimestru un profit net de 16 mil. euro, în scădere cu 58% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar similar cu rezultatul net obţinut în trimestrul IV din 2010, potrivit datelor publicate de grup la Viena.

Scăderea profitului vine în contextul în care banca a înregistrat o pierdere de 2 mil. euro din portofoliul de investiţii financiare, după ce în perioada ianuarie-martie 2010 obţinuse un câştig de 19 mil. euro.

"Rezultatul din primul trimestru al anului trecut se datorase scăderii dobânzilor la lei, care a avut un efect pozitiv asupra venitului din portofoliul de titluri, evoluţie care nu s-a mai repetat în 2011", explică Bogdan Popa, directorul financiar al Raiffeisen Bank. Băncile îşi reevaluează lunar portofoliile de titluri de stat în funcţie de evoluţia dobânzilor pe piaţă, o scădere a acestora generând câştiguri financiare recunoscute de contabilitatea ţinută după IFRS.

Totodată, veniturile din dobânzi şi comisioane s-au redus uşor cu 2,8% şi au ajuns la 104 mil. euro. România a avut totuşi cea mai mare contribuţie la veniturile obţinute din comisioane de Raiffeisen International, divizia care administrează operaţiunile din Europa Centrală şi de Est ale grupului austriac. Austriecii au obţinut venituri totale din comisioane de 87 mil. euro în trimestrul întâi, din care 45 mil. euro au provenit de la subsidiara din România. Pe de altă parte, provizioanele nou-constituite pentru acoperirea pierderilor din credite neperformante s-au menţinut la acelaşi nivel din primul trimestru al anului trecut, de 16 mil. euro. "Provizioanele s-au stabilizat, dar este prematur să spunem că avem o tendinţă clară de scădere", a comentat oficialul Raiffeisen.

Raportul trimestrial al grupului austriac arată, de asemenea, că un impact asupra reducerii veniturilor l-au avut în continuare reglementările privind creditele de consum care au intrat în vigoare în iunie anul trecut odată cu implementarea cunoscutei Ordonanţe 50/2010. Principala prevedere a ordonanţei, care a încercat să aducă mai multă transparenţă în contractele de credit, se referă la eliminarea comisionului de rambursare anticipată a creditelor, o sursă importantă de venit pentru bancheri în trecut.

Cheltuielile operaţionale ale Raiffeisen au rămas relativ constante în primele trei luni, la 71 mil. euro, în condiţi­ile în care numărul angajaţilor a scăzut cu 65 de persoane faţă de sfârşitul anului trecut, până la 6.154. "Reducerea de personal se datorează măsurilor de eficientizare şi încercăm să nu înlocuim plecările din companie. Totodată, încercăm să ţinem costurile sub control, deşi avem impact negativ din creşterea TVA sau a contribuţiei la fondurile de garantare", a explicat Popa.

Băncile plătesc începând din ianuarie o contribuţie anuală de 0,3% din depozitele atrase, faţă de 0,2% anterior, către Fondul de Garantare a Depozitelor, acesta fiind unul dintre angajamentele asumate de Guvern în cadrul acordului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). Depozitele atrase de la clientelă s-au redus cu 1,3% în primele trei luni şi au ajuns la 3,4 mld. euro.

Raiffeisen avea la sfârşitul lunii martie un portofoliu de credite de 4,2 miliarde euro, în scădere cu 1%, la valori exprimate în euro, faţă de decembrie anul trecut, însă în creştere faţă de T1 2010. Finanţările pentru persoane fizice au crescut cu 1,7%, în timp ce portofoliul de credite corporate s-a contractat cu 3,1% faţă de sfârşitul lui 2010.

Banca a câştigat peste 5.000 de clienţi în primul trimestru, iar numărul acestora a depăşit 1,9 milioane. Majoritatea clienţilor care au intrat în portofoliul băncii sunt persoane fizice.

Totuşi, activele austriecilor s-au redus cu 1% (5% la valori exprimate în lei) în martie faţă de sfârşitul anului trecut, până la 4,2 mld. euro.