CSSPP: Inflaţia şi volatilitatea burselor, principalele probleme pentru pensiile private

Autor: Ciprian Valentin Botea 29.05.2011

Creşterea preţurilor, volatilitatea burselor şi incertitudinile de pe piaţa muncii sunt principalii factori care ar putea influenţa negativ creşterea activelor fondurilor de pensii private, potrivit unei analize a Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Inflaţia a revenit pe un trend ascendent la începutul acestui an din cauza creşterii preţurilor la alimente şi carburanţi, în timp ce baza de contribuabili ar putea fi afectată de continuarea restructurărilor din sistemul bugetar convenite în cadrul acordurilor cu instituţiile financiare internaţionale.

"Contextul economic actual nu oferă o perspectivă pozitivă pe termen scurt în ceea ce priveşte fluxurile financiare ale fondurilor de pensii. Această perspectivă poate afecta câştigurile financiare ale fondurilor de pensii precum şi performanţele investiţionale ale activelor aflate în administrare", notează Liviu Ionescu, analist financiar în cadrul CSSPP.

O analiză a Comisiei relevă faptul că fondurile de pensii rămân în continuare conservatoare, investiţiile în titluri de stat deţinând o pondere de peste 65% din activele fondurilor de pensii. Totodată, peste 15% din active sunt investite în acţiuni.

Fondurile de pensii (obligatorii şi facultative) aveau la sfârşitul lunii martie active în valoare de 5,25 miliarde lei, în creştere cu 12,7% mai mult decât la sfârşitul anului trecut.

Activele fondurilor de pensii reprezentau 0,96% din Produsul Intern Brut (PIB) la sfârşitul lunii martie, până în decembrie ponderea acestora urmând să ajungă la 1,35%, potrivit estimărilor CSSPP.