Grecia este iar în corzi: riscă să nu mai primească bani de la FMI

Autor: Bogdan Cojocaru 29.05.2011

Situaţia în care se află Grecia riscă să scape de sub control în condiţiile în care guvernul nu reuşeşte să convingă opo­ziţia să accepte noi măsuri de austeritate, iar FMI ameninţă că nu îi va mai da bani. Pentru a agrava şi mai mult situaţia, ministrul olandez de finanţe Jan Kees De Jager a declarat că un comitet al Eurogroup, forum care reuneşte miniştrii de finanţe din zona euro, analizează în care ar putea funcţiona "o reprofilare de catifea" a datoriilor Greciei.

Analiştii consideră că reprofilarea este o formă de restructurare prin care sunt prelungite termenele de scadenţă fără reducerea valorii datoriilor, dar oficialii BCE, instituţie care deţine obligaţiuni elene în valoare de zeci de miliarde de euro, nici nu vor să audă despre un astfel de proces din cauza efectelor negative pe care le poate avea asupra monedei europene.

Preşedintele forumului miniştrilor de finanţe din zona euro Jean-Claude Juncker a averizat că FMI ar putea suspenda acordarea următoarei tranşe din pa­chetul de sprijin de 110 mld. euro deoarece Grecia nu-şi poate garanta solvenţa pentru următoarele 12 luni. În acest context, un oficial al BCE cere Atenei să gră­­bească procesul de vânzare a activelor de stat pen­tru a reduce datoria uriaşă, iar premierul elen Geor­ge Papandreou, nereuşind să câştige sprijinul opo­­ziţiei, a anunţat că va continua politica de auste­ri­tate pentru a evita intrarea statului în incapacitate de plată.

FMI ar putea fi împiedicat de propriile reguli să transfere următoarea tranşă deoarece Grecia nu poate garanta că-şi va putea onora obligaţiile de plată, spune Juncker, citat de BBC News.

Atena a lansat săptămâna trecută un program de privatizări, însă Juncker consideră că aceste planuri ar trebui să fie mai ambiţioase.

Grecia ar trebui să primească pe 29 iunie cea de-a cincea tranşă, de 12 miliarde euro, din pachetul stabilit anul trecut. Contribuţia FMI la aceste fonduri este de 3,3 miliarde de euro. Juncker apreciază că există şanse reduse ca statele europene să acopere lipsa acestor fonduri, potrivit agenţiei de presă Thomson Reuters.

Criticile la adresa Greciei se adună de la o zi la alta. Un fost economist-şef al BCE a explicat cum Grecia a ajuns să fie o povară pentru Europa. În viziunea lui Otmar Issing, statul elen a intrat în zona euro trişând, iar liderii uniunii monetare au fost "prea politicoşi" pentru a impune sancţiuni adecvate prin care s-ar fi putut evita declanşarea crizei da­toriilor.

"Când lucram la BCE, am suferit de fiecare dată când ţările nu îndeplineau criteriile. Grecia a trişat când a intrat (în zona euro - n.red.) şi este greu de ştiut cum trebuie să ne purtăm cu trişorii", a spus Issing.