Veniturile în scădere au adus Marfin o pierdere de un milion de euro

Autor: Ciprian Botea 29.05.2011

Marfin Bank, filiala locală a grupului cipriot Marfin, a înregistrat o pierdere netă de 1 mil. euro în primul trimestru din cauza reducerii cu o treime a veniturilor operaţionale, până la 6 mil. euro, potrivit raportului trimestrial al grupului.

Banca obţinuse un profit de 300.000 de euro în perioada corespunzătoare din 2010. Pe ultimele trei luni ale anului trecut ciprioţii înregistraseră însă o pierdere de 1,9 mil. euro.

Scăderea veniturilor operaţionale vine în condiţiile în care portofoliul de credite s-a diminuat cu aproape 8% comparativ cu martie 2010 şi a ajuns la 425 mil. euro. Astfel, profitul operaţional s-a redus la jumătate comparativ cu primele trei luni din 2010, până la 2 mil. euro.

Cheltuielile cu provizioanele s-au diminuat cu 21% în perioada ianuarie-martie faţă de acelaşi interval din 2010, până la 3,3 mil. euro, dar nu suficient pentru a compensa scăderea veniturilor. Marfin a obţinut în primul trimestru venituri de

5 mil. euro din dobânzi, faţă de 6,2 mil. euro în aceeaşi perioadă din 2010.

Banca avea la sfârşitul lunii martie depozite atrase de la clientelă în valoare de 187 mil. euro, cu 20% peste nivelul din aceeaşi lună a anului trecut. Activele totale au crescut cu echivalentul a 54 mil. euro în ultimul an, până la 666 mil. euro.

Grupul Marfin, care a ajuns pe piaţa locală prin preluarea grecilor de la Egnatia Bank, deţine în România o bancă şi o societate de leasing. Reţeaua de sucursale şi agenţii a Marfin s-a menţinut în ultimul an la 27 de unităţi.