Europa condiţionează un nou ajutor pentru Grecia de intervenţii în deciziile ţării

Autor: Bogdan Cojocaru 30.05.2011

Liderii europeni negociază un pachet de măsuri pentru Grecia care va aduce o intervenţie externă fără precedent în economia elenă şi va include o implicare internaţională în strângerea taxelor şi privatizarea activelor de stat, în schimbul unor noi împrumuturi de salvare pentru Atena, scrie Financial Times.

Pachetul va cuprinde, de asemenea, stimulente pentru deţinătorii privaţi de active greceşti pentru ca aceştia să extindă voluntar termenele de rambursare a datoriilor, dar şi noi măsuri de austeritate, au declarat surse apropiate situaţiei.

Oficialii speră ca până la jumătate din finanţarea nouă de 60-70 miliarde euro de care Atena are nevoie până la finele anului 2013 să fie obţinută fără a se recurge la noi datorii. O mare parte din aceste fonduri ar putea fi acoperite prin vânzarea unor active de stat şi modificării ale condiţiilor de plată către deţinătorii privaţi de obligaţiuni.

Statele din zona euro şi Fondul Monetar Internaţional ar trebui să vină, la rândul lor, cu împrumuturi de 30-35 miliarde euro, sumă care se adaugă pachetului de 110 miliarde euro stabilit anul trecut.

Oficialii au avertizat, însă, că aproape fiecare componentă a noului pachet a întâmpinat opoziţia hotărâtă a cel puţin unui guvern şi unei instituţii implicate în negocieri, iar acordul poate să cadă.

Guvernul elen nu a reuşit la sfârşitul săptămânii trecute să obţină sprijinul opoziţiei pentru introducerea unor noi măsuri de austeritate cerute de liderii Uniunii Europene în schimbul acordării unui nou pachet de salvare. În plus, BCE se opune în continuare oricărei forme de restructurare a datoriilor greceşti care s-ar putea traduce prin intrare în incapacitate de plată.

Pe de altă parte, un oficial implicat în discuţii a declarat că BCE şi-ar putea schimba atitudinea dacă reprofilarea datoriilor este structurată corespunzător.

Europa este presată să ajungă la un consens în privinţa ajutării Greciei în cel mult trei săptămâni în condiţiile în care FMI a avertizat că ar putea suspenda plata contribuţiei la tranşa de 12 miliarde euro din pachetul de anul trecut pe care Atena ar trebui s-o primească în iunie, dacă guvernul elen nu va putea demonstra că-şi poate îndeplinii obligaţiile financiare în următoarele 12 luni. Fără fondurile FMI, guvernele din zona euro ar putea fi forţate să acopere golul şi, în cel mai rău caz, Grecia ar putea intra în incapacitate de plată.