Ungaria fixează cursul la care sunt plătite creditele în valută

Autor: Marius Oncu 30.05.2011

Guvernul Ungariei şi asociaţia băncilor au ajuns la un acord pentru un program prin care să sprijine posesorii de credite ipotecare în valută confruntaţi cu probleme, a declarat premierul Viktor Orbán, citat de cotidianul ungar Portfolio.

Cursul de schimb între forint şi francul elveţian va fi fixat la 180 de forinţi pentru un franc, iar până la 1 octombrie vor putea fi scoase la licitaţie doar garanţiile, pentru credite neperformante, ce depăşesc 30 de milioane de forinţi (112.000 de euro).

Ulterior va fi stabilit un sistem de cote pentru executarea garanţiilor, începând de la 2% din garanţiile creditelor cu întârzieri la plăţi mai mari de 90 de zile în fiecare trimestru. Cota trimestrială de 2% va creşte în fiecare an cu un punct procentual, la 3% în 2013, 4% în 2014 şi 5% în 2015, notează Portfolio.

Executivul şi băncile nu au ajuns la o înţelegere privind taxa instituită asupra sistemului bancar, urmând ca aceasta să rămână în vigoare cel puţin până la sfârşitul lui 2014.
De asemenea, statul a convenit cu asociaţia băncilor privind reintroducerea creditării ipotecare în euro, însă doar pentru persoanele cu salarii mari în monedă europeană.

Pentru împrumuturile în euro cursul a fost fixat la 250 de forinţi pe euro, iar pentru cele în yeni japonezi la 200 de forinţi, a afirmat ministrul economiei György Matolcsy.

O primă fază de scoatere la licitaţie a garanţiilor se va desfăşura între 1 iulie şi 1 octombrie în acest an şi va viza doar proprietăţile cu valori mai mari de 30 milioane de forinţi (112.000 euro) preluate de bănci de la datornici. Totodată, creditul contractat în aceste situaţii trebuie să depăşească 20 de milioane de forinţi (74.600 euro), a adăugat Matolcsy.
În ultimele trei luni ale anului, băncile vor putea vinde 2% din garanţiile prescrise, urmând ca ulterior rata trimestrială să crească anual.