SUA: băncile vor să scape de plata a 17 mld. $ pentru confiscări ilegale de case

Autor: Anca Dumitrescu 30.05.2011

Băncile din Statele Unite negociază cu procuratura un acord de susţinere a proprietarilor de locuinţe care au dificultăţi în achitarea împrumuturilor ipotecare, pentru a evita plata unor despăgubiri de până la 17 miliarde de dolari în urma acuzaţiilor referitoare la confiscări ilegale de case.

Potrivit propunerilor, Bank of America, Wells Fargo, JP Morgan Chase, Citigroup şi Ally Financial vor plăti penalităţi şi se vor angaja să acorde datornicilor facilităţi de ordinul miliardelor de dolari, a spus o sursă apropiată situaţiei, citată de Bloomberg. Companiile îşi vor îndeplini angajamentele în timp, sub mai multe forme, precum reducerea principalului, a comisi­o­a­nelor sau prin plata cheltuielilor pentru mutarea be­neficia­rilor, au arătat mai multe persoane apropiate situaţiei.

Negocierile s-au intensificat, fiind realizate progrese şi în privinţa modificării la nivel naţional a procedurilor aplicate în cazul creditelor ipotecare.
Autorităţi statale şi federale s-au întâlnit cu cei mai mari furnizori de împrumuturi din Statele Unite, pentru a rezolva o investigaţie la nivel naţional referitoare la nerespectarea legislaţiei în cazul confiscărilor de locuinţe pentru neplata creditelor.

Săptămâna trecută, procuratura generală a informat băncile că se vor confrunta cu cereri de despăgubiri estimate la 17 mld. dolari dacă concluziile investigaţiilor vor duce la de­clan­şarea unor procese civile, a spus o sursă apropiată situaţiei. Băncile au propus anterior să plătească cinci miliarde de dolari.