Ungaria a convenit cu băncile să fixeze cursul

Autor: Bogdan Cojocaru 30.05.2011

Guvernul ungar şi băncile au convenit să fixeze temporar de schimb valutar pentru creditele ipotecare în monedă străină şi să ridice un moratoriu referitor la evacuări, punând astfel capăt unei runde de câteva luni de negocieri pentru stabilirea unor măsuri care să sprijine proprietarii de ipoteci, scrie Bloomberg.

Creditorii vor fixa cursul de schimb forint/franc elveţian la 180 de forinţi pentru un franc, a declarat premierul ungar Viktor Orban. Acordul mai prevede un curs de 250 de forinţi pentru un euro şi de 200 de forinţi pentru 100 de yeni. Aceptarea cursurilor fixe va fi voluntară pentru debitori, a adăugat premierul.

Împrumutanţii în valută au fost afectaţi de declinul forintului începând cu 2008 şi nu-şi mai pot rambursa datoriile. Măsurile stabilite de bănci şi guvern protejează pe cei care nu-şi pot plăti ipotecile şi pe cei care suferă din cauza obligaţiilor de rambursare mai mari.

Aproximativ 63% din creditele ipotecare erau denominate în monedă străină la finele lunii martie.

"Familiile îndatorate au devenit victimele erei anterioare şi se regăsesc într-o lume a speculaţiilor împotriva voinţei lor", a declarat Orban.

Forintul s-a depreciat cu 12,5% faţă de franc în ultimul an. Numai în această lună moneda ungară şi-a pierdut 6,6% din valoare, cel mai mare declin de după noiembrie.

Creditele ipotecare denominate în franci elveţieni au o pondere de 53% în totalul ipotecilor.

Diferenţele dintre plăţile la curs fix şi cele la cursul real vor fi contabilizate într-un cont în forinţi separat unde datoria se va acumula sau va dispare dacă cursurile de schimb o vor permite. Băncile vor plăti pentru garanţii de stat legate de aceste împrumuturi.

De asemenea, guvernul va ridica un mortaoriu privind evacuările după ce acesta expiră în iulie. Din iulie până în octombrie, băncile vor putea vinde proprietăţi cu valori mai mari de 30 milioane de forinţi (112.000 euro) executate silit. În al patrulea trimestru, procentul ipotecilor vândute va ajunge la 3% din totalul celor executate, urmând ca acesta să urce la 4% ân 2013 şi 5% în 2014.

Băncile vor vinde activele executate la 35-55% din valoarea avută pe piaţă când ipoteca a fost înregistrată.

Totodată, guvernul va stabili un organism naţional de administrare a activelor care va prelua proprietăţile debitorilor neplatnici.