Brokerii spun că pe Bursă deja începe să miroasă a vacanţă

Autor: Stefan Musgociu 30.05.2011
Bursa a scăzut luni cu 0,24% (pe indicele BET-C), într-o piaţă apatică şi cu volume reduse de tran­zacţionare.


Bursa a scăzut luni cu 0,24% (pe indicele BET-C), într-o piaţă apatică şi cu volume reduse de tran­zacţionare.

Acţiunile Oltchim (OLT) au căzut cu 15% după cinci sesiuni consecutive de creştere în care preţul aproape s-a dublat, în timp ce titlurile Fondului Proprietatea (FP) au reluat scăderile, după o revenire uşoară la finele săp­tămânii trecute.

Directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest Mihai Mureşian crede că apatia investitorilor a fost de­ter­minată de incertitudinile privind re­zul­tatul discuţiilor în legătură cu aju­to­rul pentru Grecia, dar şi de faptul că atât piaţa americană, cât şi cea bri­ta­ni­că au fost oprite cu ocazia unor sărbători.

"Deşi corelaţia cu aceste pieţe nu mai este una foarte puternică, in­vestitorii încă reacţionează la stimulii externi, iar din acestă cauză ei au fost astăzi mai mult în expectativă, aşteptând poate un impuls al tendinţei pentru şedinţele următoare. Pe termen scurt spre mediu cred că este posibil să mai asistăm la şedinţe similare celei de astăzi (luni - n.r.) cel puţin pentru perioada verii, iar mişcări importante o să mai vedem doar din toamnă. Acest lucru este posibil doar în situaţia în care nu vor exista evenimente importante în principal pe plan extern, dar care să influenţeze şi titlurile locale", a declarat Mureşian.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni (indicele BET) au fost efectuate la preţuri în scădere în medie cu 0,4%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,21% sub nivelul de la închiderea şedinţei precedente.

Corecţii uşoare au consemnat şi acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP), astfel că indicele BET-FI a coborât cu 1,26%.

Bursa a scăzut luni cu 0,24% (pe indicele BET-C), într-o piaţă apatică şi cu volume reduse de tran­zacţionare.

Mureşian consideră că scăderea acţiunilor celor cinci SIF-uri a fost determinată în principal de prezenţa redusă în piaţă a cumpărătorilor şi de lichiditatea redusă.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 15,3 mil. lei (3,7 mil. euro), sumă de două ori mai redusă decât valoarea cumulată a transferurilor de vineri, de 37 mil. lei (8,9 mil. euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 9,3 mil. lei, şi au asigurat 61% din rulajul bursei. Cea mai recentă tranzacţie cu acţiunile Fondului a fost realizată la 0,485 lei, preţ în scădere cu 0,59%.

După ce în precedentele cinci şedinţe acţiunile Oltchim au urcat puternic, cotaţia aproape dublându-se, de la 0,629 lei la 1,145 lei, ieri titlurile au scăzut cu 15%, variaţia maximă admisă într-o şedinţă pentru majoritatea acţiunilor de la BVB.

În a doua parte a zilei ordinele de vânzare au depăşit vizibil cererea, iar după ce preţul a atins punctul minim ordinele de cumpărare au dispărut aproape complet din piaţă. La finalul şedinţei titlurile combinatului chimic erau tranzacţionate la 0,9735 lei. "Se pare că au început marcările de profit, iar din acestă cauză preţul a dat semne de înscriere pe o linie descendentă, iar cumpărătorii încep să fie din ce în ce mai puţini, în timp ce vânzătorii încearcă să marcheze profitul cât mai repede", a afirmat brokerul.

Pe de altă parte, titlurile Azomureş (AZO) au crescut şi luni, însă într-un ritm mult mai lent decât vineri, respectiv cu 0,82%, pe un rulaj de 1,07 mil. lei.

De urmărit astăzi