Siria acuză SUA şi Franţa că vor să revină la colonizare

Autor: Iuliana Enache - Mediafax 30.05.2011

Adjunctul ministrului sirian de Externe Faisal Meqdad a acuzat marile puteri occidentale, în frunte cu Statele Unite şi Franţa, că vor "revenirea la colonizare" în Siria, în cadrul unei întâlniri cu omologul său chinez, a anunţat luni agenţia Sana, relatează AFP.

Meqdad a denunţat tentativele Statelor Unite, Franţei şi Marii Britanii la Consiliul de Securitate al ONU de a condamna reprimarea în Siria.

"Este vorba despre impunerea hegemoniei asupra Siriei şi folosirea ONU ca modalitate de restabilire a colonialismului şi justificare a ingerinţelor", a declarat Meqdad.
Un proiect de rezoluţie care condamnă reprimarea din Siria, a fost supus joi Consiliului de Securitate. Redactat de Franţa, Marea Britanie, Germania şi Portugalia, acesta condamnă violenţa regimului preşedintelui Bashar al-Assad şi cere deschiderea oraşelor siriene pentru echipele umanitare. Dar Rusia a respins ferm, vineri, orice studiu în Consiliul de Securitate a acestui proiect de rezoluţie.

Americanii şi europenii au adoptat deja sancţiuni împotriva regimului sirian şi a preşedintelui Assad, fără a avea în vedere vreo intervenţie în această ţară a cărei destabilizare ar avea repercusiuni în toată regiunea.

Meqdad a afirmat, de altfel, că mişcarea de contestare populară a regimului este "un atac împotriva Siriei care vizează destabilizarea şi slăbirea acesteia".