Bursa a pierdut aproape 7% în mai, iar apatia s-a instalat în piaţă

Autor: Stefan Musgociu 31.05.2011

Bursa a crescut marţi cu 0,33% (pe indicele BET-C), într-o piaţă în care tranzacţiile cu ac­ţiu­ni­le Fondului Proprie­tatea (FP) au asigurat aproape 70% din lichiditatea totală, de 39,9 mil. lei.

În luna mai, indicele general al bursei BET-C a scăzut cu 6,87%, corecţia fiind influenţată de linia descendentă a burselor externe, în condiţiile unei aversiuni mai ridicate la risc a investitorilor ca urmare a te­merilor privind criza datoriilor statelor din zona euro.

Raportat la nivelul de la finalul anului trecut, bursa este încă în creştere, cu peste 6%.

Directorul de tranzacţionare al Rombell Securities Adrian Tod crede că cei mai mulţi investitori sunt pe poziţii de aşteptare întrucât vor să vadă tendinţa pieţelor externe după discuţiile privind situaţia Greciei.

"Piaţa americană a fost închisă luni, iar astăzi (marţi - n. red.) au apărut speculaţii cu privire la o posibilă restructurare a datoriei Greciei, împreună cu un control mai strict al situaţiei de acolo, de aici entuziasmul pe extern, care a contaminat puţin şi piaţa de la Bucureşti. Totuşi, mulţi investitori încă aşteaptă să vadă cum vor reacţiona în continuare bursele externe şi din această cauză asistăm la un rulaj destul de redus pe majoritatea acţiunilor de la BVB", a declarat Tod.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în creştere în medie cu doar 0,08%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au ridicat indicele BET-NG cu 0,78%.

Totodată, indicele BET-FI a urcat cu 2,27%, influenţa creşterilor de până la 4% înregistrate de acţiunile celor cinci SIF-uri fiind temperată de titlurile Fondului Proprietatea, care au avansat cu doar 0,21%.

Bursa a pierdut aproape 7% în mai, iar apatia s-a instalat în piaţă

Puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au realizat operaţiuni cu acţiuni de 39,9 mil. lei (9,6 mil. euro), sumă de peste două ori mai mare decât lichiditatea din şedinţa precedentă, de doar 16,9 mil. lei (4,1 mil. euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 27,4 mil. lei, şi au asigurat 69% din rulajul bursei. Cea mai recentă tranzacţie de pe piaţa principală a fost realizată la 0,486 lei, preţ în creştere cu 0,21%.

"Acţiunile Fondului Proprietatea sunt în continuare cele mai atractive deoarece aici sunt cei mai importanţi investitori şi este acţiunea cu cea mai interesantă poveste. Minimele atinse recent au fost generate de o posibilă ofertă ridicată, însă această ofertă nu s-a transpus şi în volume mari de tranzacţionare. De aceea cred că mai mult se speculează această posibilitate, deoarece nu se vede să fie o presiune ridicată pentru moment", a explicat Tod.

Acţiunile Oltchim (OLT) au recuperat o parte din corecţia de luni şi au avansat cu 2,72%, la 1 leu. Evoluţia a venit pe o lichiditate de 2,2 milioane de lei.

Chiar la deschidere titlurile combinatului chimic au căzut cu 14,7%, însă ulterior au recuperat corecţia şi au urcat pentru scurt timp cu peste 10%. Spre mijlocul şedinţei ascensiunea s-a temperat.

"Oltchim a devenit o acţiune preferată de speculatori, întrucât în ultimul timp s-au rulat destul de mulţi bani şi pe o volatilitate ridicată", a mai spus brokerul.

De urmărit astăzi