Acţiunile locale sunt ieftine, dar nedorite

Autor: Andrei Chirileasa 31.05.2011

Acţiunile principalelor companii româneşti listate sunt evaluate mai atractiv decât titlurile companiilor similare din Europa, din punctul de vedere al principalilor indicatori de evaluare bursieră, dar problema lichidităţii şi lipsei de investitori pe Bursa de la Bucureşti ţine pe loc evoluţia acestor acţiuni.

Majoritatea companiilor locale se tranzacţionează la indicatori P/BV (preţ pe Bursă raportat la valoarea activului net pe acţiune) mai mici decât media indicatorilor companiilor similare din Europa, având astfel potenţial de creştere mai ridicat.

De asemenea, o parte dintre companiile locale sunt mai atractive şi din punctul de vedere al indicatorului P/E (sau PER, reprezintă preţul acţiunii raportat la profitul net pe acţiune al companiei).

"Acţiunile româneşti sunt mai atractive pe termen lung decât cele din ţările dezvoltate datorită potenţialului de creştere al economiei. În acelaşi timp, investiţia pe o piaţă de frontieră, categorie din care face parte şi România, implică riscuri sociale, economice şi politice mult mai ridicate decât pieţele dezvoltate", explică Ovidiu Dumitrescu, analist la fima de brokeraj Tradeville.

"Dacă acceptăm ipoteza convergenţei economice, în funcţie de care se face, în parte, evaluarea la nivel supranaţional pe baza multiplilor de piaţă, am putea spune că acţiunile româneşti sunt mai atractive pe termen lung", mai spune Dumitrescu, adăugând însă că este important să fie avut în vedere şi contextul macroeconomic şi socio-politic în care evoluează pie­ţele.

El crede că în contextul actual, din prisma indicatorilor calculaţi, cele mai atractive sectoare par a fi cel farmaceutic, cel de utilităţi şi industria chimică şi de îngră­şăminte.De exemplu, producătorii de medicamente Antibiotice Iaşi (ATB), Biofarm Bucureşti (BIO) şi Zentiva Bucu­reşti (SCD) se tranzacţionează la indicatori P/BV cuprinşi între 0,8 şi 1,5, faţă de o medie sectorială la nivel european de 1,81, potrivit datelor furnizate de firma de brokeraj Tradeville.

Indicatorul P/E în cazul celor trei companii oscilează între 8 şi 16, faţă de o medie europeană de 37,8, de unde rezultă că titlurile au po­tenţialul unor creş­teri semnificative pentru a ajunge să fie evaluate la nivelul companiilor europene. În cazul acţiunilor Zentiva, care au un P/E de 8,1, preţul teoretic poate urca la 5,1 lei/acţiune, faţă de nivelul actual de pe Bursă de 1,12 lei, pentru a ajunge cu acest indicator la nivelul mediei sectoriale. Pe de altă parte, pentru a se alinia la indicatorul P/BV european, titlurile SCD ar trebui să se tranzacţioneze pe Bursă la 1,55 lei, potrivit datelor Tradeville.Media europeană în cazul companiilor farmaceutice a fost calculată pe baza indicatorilor a 30 de companii din sector tranzacţionate pe diferite pieţe.

Producătorii de îngrăşăminte, precum Azomureş (AZO) şi Amonil (AMO) sau companiile producătoare de echipamente, precum Artrom (ART), Carbochim (CBC) sau Mecanica Ceahlău (MECF) par de asemenea atractive din perspectiva evaluării în raport cu sectorul din care fac parte.În schimb, cele mai mari două companii locale de pe Bursă, OMV Petrom (SNP) şi BRD, par uşor supraevaluate faţă de indicatorii sectoriali la nivel european, iar acţiunile producătorului de aluminiu Alro Slatina (ALR) sunt aparent scumpe faţă de companiile similare din Europa.

Datele sunt culese dintr-o aplicaţie a firmei de brokeraj Tradeville, una dintre cele mai mari firme de brokeraj specializate în tran­zac­ţio­na­rea on-line, cu ajutorul căreia se pot compara cele mai importante com­panii listate la BVB cu societăţi similare din Europa prin prisma multiplilor de piaţă cel mai des utilizaţi.

"Metoda multiplilor intră în categoria metodelor relative de evaluare. Principiul economic de la baza utilizării acestei metode este cel conform căruia două active identice ar trebui să se vândă la acelaşi preţ. În funcţie de multiplul P/B, circa 70% din companiile incluse în analiză sunt relativ subevaluate comparativ cu societăţi similare din Europa. În funcţie de multiplul P/E, circa 47% din companii sunt relativ subevaluate, existând destule cazuri în care multiplul nu s-a putut calcula datorită rezultatelor nete negative pe ultimele 12 luni", explică Magda Sîrghe, analist al Tradeville.

Principalii multipli de evaluareP/BV se calculează împărţind preţul de piaţă al acţiunii la valoarea contabilă pe acţiune. Valoarea contabilă sau activul net reprezintă diferenţa dintre activele totale ale unei companii şi datoriile totale, fiind practic suma pe care acţionarii ar primi-o după plata tuturor datoriilor către entităţi exterioare, în cazul în care afacerea s-ar închide. În bilanţ, valoarea contabilă este identificată cu capitalurile proprii.

P/E se calculează împărţind preţul de piaţă al acţiunii la profitul pe acţiune obţinut de firmă. Rezultatul reprezintă numărul de ani necesari pentru ca preţul plătit în prezent pentru o acţiune să fie recuperat din profiturile acesteia, în cazul în care profitul rămâne la un nivel constant. Indicatorul poate fi calculat şi împărţind valoarea totală de piaţă a companiei la profitul total. Există mai multe posibilităţi de a calcula PER-ul, în funcţie de profitul utilizat: PER pe ultimele 12 luni, cu profitul cumulat pe ultimele patru trimestre, sau PER pe ultimul an fiscal, cu profitul pe ultimul an fiscal încheiat. O altă modalitate este folosirea unor estimări de profit pentru acea companie, ceea ce poate arăta dacă preţul actual este convenabil, având în vedere perspectivele viitoare.