Începe lupta pentru controlul Fondului Proprietatea. Acţiunile cresc pe Bursă cu 2,6%

Autor: Andrei Chirileasa 01.06.2011

Ştirea că statul a pierdut controlul asupra Fondului Proprietatea (FP), prin diminuarea participaţiei Ministerului Finanţelor sub pragul de 33% a determinat reacţii pozitive în rândul investitorilor de pe Bursă. Titlurile FP au crescut cu circa 2,67% în prima oră de tranzacţionare pe fondul unor tranzacţii semnificative, de peste 10 mil. lei.

Astfel, după ce săptămâna trecută titlurile FP au atins minimele de la listare, ajungând la 0,48 lei, acum ele se apropie din nou de pragul de 0,5 lei.

Pentru investitori, ştirea că statul a cedat în ultima lună circa 12,5% din acţiunile Fp, dintre care 10% doar săptămâna trecută, poate avea atât conotaţii pozitive cât şi negative.

Principalul aspect pozitiv este că participaţia statului a scăzut la 25%, iar din acest moment Ministerul Finanţelor nu-şi mai poate impune voinţa în AGA, deoarece restricţiile de vot pentru ceilalţi acţionari vor fi eliminate. Cât timp statul controla peste 33%, ceilalţi acţionari mari, care deţineau pachete de peste 1%, 2% sau 5% aveau drepturile de vot limitate, astfel că statul avea puterea de decizie. După ce participaţia statului a coborât sub 33%, statutul fondului va fi modificat, iar toţi acţionarii vor avea aceleaşi drepturi, astfel că este de aşteptat ca lupta pentru preluarea controlului în Consiliul Reprezentanţilor să se tranşeze pe Bursă: cine va avea cele mai multe acţiuni va putea decide.

Consiliul Reprezentanţilor nu are atribuţii în ceea ce priveşte administrarea Fondului Proprietatea, de care se ocupă americanii de la Franklin Templeton, dar poate propune revocarea administratorului.

Partea negativă, cel puţin pe termen scurt, este că un pachet mare de acţiuni FP atârnă acum desupra pieţei. Cei care au primit acţiuni în ultima lună le-au primit la preţul mediu de pe Bursă din ultimele luni, cuprins între 0,5 şi 0,6 lei, astfel că ei ar putea fi tentaţi să vândă o parte din titlurile primite chiar şi la preţurile actuale.

Fondul Proprietatea şi administratorul său, Fraknklin Templeton, au încercat să susţină preţul acţiunilor prin răscumpărări. Săptămâna trecută, FP a răscumpărat 26 de milioane de acţiuni proprii (circa 0,19% din capital) pentru circa 12,8 mil. lei. Sumele pe care Fondul le are la dispoziţie pentru răscumpărări sunt însă limitate, astfel că îi va fi greu să susţină preţul dacă presiunea la vânzare ar creşte.