Acţiunile Nokia înregistrează cel mai scăzut nivel din ultimii 13 ani

Autor: Ştefan Vrabie 01.06.2011

Acţiunile Nokia au continuat să scadă şi miercuri, cu aproape 10%, după un declin de 18% în şedinţa precedentă de tranzacţionare, şi au ajuns la minimul din ultimii 13 ani, scrie agenţia de presă Reuters. Nokia a nunţat, marţi, că vânzările de telefoane mobile din trimestrul al doilea vor fi "substanţial" sub nivelul estimat anterior şi a renunţat la prognoza pentru anul în curs, invocând condiţiile dificile din Europa şi China.

Compania face tranziţia la softul Microsoft de la platforma Symbian folosită în prezent, parte a unui proces de restructurare a diviziei de producţie de telefoane, început în urmă cu trei luni de directorul general, Stephen Elop. Principala îngrijorare a analiştilor este că Nokia nu va putea să recupereze o parte importantă a cotei de piaţă chiar după lansarea telefoanelor bazate pe softul Microsoft.

"Vom continua să evităm acţiunile Nokia, întrucât vânzările de telefoane cu soft Symbian scad mai rapid decât ne aşteptam şi suntem sceptici că noile telefoane Windows vor putea înlocui profiturile pierdute", a afirmat Stephen Patel, analist la compania Gleacher & Co.