Brokerii mizează acum pe revenirea acţiunilor Fondului Proprietatea

Autor: Stefan Musgociu 01.06.2011

Bursa a crescut cu 1,73%, într-o piaţă în care tran­zac­ţiile cu acţiunile Fon­dului Proprietatea (FP) au dus lichiditatea la nivelul maxim al ultimelor trei luni, după informaţiile că statul a pierdut controlul în AGA la FP. Ordinele mari de cumpărare au ridicat preţul titlurilor cu 3,3%.

Potrivit datelor ANRP, statul a pier­dut controlul în AGA de la FP, după ce pachetul deţinut de Ministerul Fi­nan­ţelor a scăzut la 24,54%, astfel că statul nu mai poate impune deciziile în AGA.

"Ştirea că statul a pierdut controlul a cântărit mai mult în deciziile investi­to­rilor de a cumpăra astăzi decât volumul mare de acţiuni transferat de la stat şi care la un moment dat va intra în piaţă. E clar că atunci când vor intra acţiunile respective în piaţă vom vedea unele corecţii, însă piaţa reacţionează acum la ideea că Fondul poate fi preluat de investitori şi în AGA nu va mai decide statul, care ş-aşa ştim că nu este un ma­nager bun", a declarat direc­torul de tranzacţionare al Car­pa­tica Invest Adrian Ciudin.

El a adăugat că era de aşteptat o revenire a acţiunilor Fondului Pro­prie­tatea, deoarece corecţiile din ultimele şedinţe nu au reuşit să ducă preţul sub cotaţia minimă atinsă de la listare, de 0,48 lei/titlu. Minimul a fost înregistrat în şedinţa din 25 mai.

Totodată, directorul general adjunct al Intercapital Invest Adrian Lupşan crede că preţul din şedinţele anterioare al acţiunilor FP reflectă deja impactul noilor titluri care vor intra în piaţă, întrucât investitorii au anticipat o corecţie încă de la începutul lunii.

"Acesta este farmecul pieţei. Atunci când vine o ştire nu ne gândim că poate informaţia era deja cuantificată în piaţă. Totuşi, acţiunile Fondului Proprietatea vin după ce au căzut de la nivelul de 0,67 lei (de la listare - n.r.). Mâine - poimâine ANRP nu mai are acţiuni şi nici n-o să mai vedem discount de 50% la preţul din piaţă. Mă aştept să-l mai vedem în pre­ţuri mici maximum două luni, după care esti­mez iniţierea unui trend ascendent de lungă durată. Şi parcă văd că FP la sfâr­şit de an va fi 0,7-0,75 lei, iar mulţi in­ves­titori vor spune: «Ah! De ce n-am cum­părat şi eu la 0,49-0,5 lei?!»", a afirmat Lupşan.

La finalul şedinţei indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 2,01%, iar acţiunile com­pa­niilor din sectorul energetic au ridicat in­dicele BET-NG cu 1%. Acţiunile Fon­dului au amplificat la 1,98% ascen­siunea indicelui BET-FI, care include şi titlurile celor cinci SIF-uri. Acţiunile a trei dintre SIF-uri au înregistrat însă rulaje reduse.

"Nu este un interes ridicat pentru SIF-uri, deoarece majoritatea investi­to­rilor aşteaptă decizia de joi de la Curtea Constituţională în privinţa constitu­ţio­na­lităţii pragului. Deşi o situaţie similară a mai fost în urmă cu doi ani, pragul a fost totdeauna o chestiune delicată şi spe­culatorii au reacţionat la informaţiile care au tot apărut în timp pe această temă", a spus Ciudin.

Acţiunile Oltchim (OLT) au urcat din nou cu 15%, limita maximă de va­riaţie pentru majoritatea titlurilor de la BVB, şi au ajuns la preţul de 1,15 lei.

De urmărit astăzi