Dobânda de referinţă a BNR staţionează la 6,25% pe an

Autor: Liviu Chiru 02.06.2011

Dobânda de referinţă a BNR - un indicator calculat retrospectiv şi cu importanţă doar în raporturile juridice - a rămas la nivelul de 6,25% pe an şi pentru luna iunie, la fel ca în ultimul an. Spre deosebire de rata de politică monetară, care are rol de semnal pentru pieţele financiare, dobânda de referinţă este un indicator calculat retrospectiv.

Nivelul se stabileşte ca medie a dobânzilor utilizate de BNR în cadrul operaţiunilor de piaţă (atrageri de depozite sau oferire de credite) în luna precedentă celei pentru care este anunţată. Prevederile legale obligă astfel BNR să deruleze operaţiuni pe piaţa monetară, chiar dacă acestea nu ar fi justificate de condiţiile de lichiditate.

Aceasta este şi una dintre explicaţiile găsite de dealeri pentru licitaţia surprinzătoare organizată de BNR în ultima zi a lunii mai, în urma căreia a creditat doar două bănci cu o sumă modică, de 10 milioane de lei.

Anunţul licitaţiei a luat prin surprindere piaţa, în condiţiile în care dobânzile la care se constituiau depozite erau considerabil sub rata de politică monetară, indicând condiţii confortabile de lichiditate.