Evoluţiile externe negative au tras în jos şi bursa de la Bucureşti

Autor: Stefan Musgociu 02.06.2011

Bursa a scăzut cu 1,05%, in­fluenţată de corecţiile de pe pieţele externe, însă ac­ţiunile Oltchim (OLT) au continuat să urce puternic, cu 15%, iar titlurile Fondului Proprie­tatea (FP) au asigurat aproape jumătate din lichiditate.

"Şedinţa a stat sub semnul evo­luţiilor externe negative care au surprins piaţa americană, sentiment care s-a propagat şi înspre investitorii autohtoni. Cotaţiile celor mai importante acţiuni au rămas astfel în teritoriu negativ, iar singura excepţie notabilă a fost evoluţia titlurilor Fondului Proprietatea, care au cunoscut aprecieri de-a lungul zilei în special datorită interesului crescut pe care aceste titluri l-au înregistrat în ziua anterioară, care a consemnat un volum însemnat de tranzacţionare", a declarat Mihai Chişu, broker la IFB Finwest.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în scădere în medie cu 1%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1,48% sub nivelul de miercuri.

Indicele BET-FI, care urmăreşte titlurile SIF-urilor şi FP, a pierdut 1,28%.

Acţiunile Oltchim au urcat cu peste 10% încă din primele minute, iar ulterior şi-au accelerat ascensiunea la 15%, continuând astfel linia puternic ascendentă din ultimele şedinţe. La închiderea sesiunii, aceste titluri erau cotate la 1,322 lei şi aveau al treilea rulaj din piaţă, de 3,8 milioane lei.

"Evoluţia acţiunilor Oltchim nu mai este surprinzătoare, deoarece ne-a obişnuit cu aprecieri de 15% în ultima perioadă de timp", spune Chişu.

Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să conducă detaşat topul lichi­dităţii, cu operaţiuni de 15,3 milioane de lei, şi au asigurat 45% din rulajul bursei. Cea mai recentă tranzacţie cu aceste titluri a fost realizată la 0,501 lei, preţ în scădere cu 0,2%.

Chişu crede că şedinţele următoare vor sta tot sub semnul evoluţiilor burselor externe şi al unei lichidităţi cres­cute pentru titlurile Fondului Pro­prietatea.

Cu puţin înainte de închidere a fost realizat un deal cu 0,04% din acţiunile BRD (BRD), pentru 4,5 milioane de lei. Operaţiunea a fost realizată la 14,2 lei, preţ cu 0,98% sub ultima cotaţie de miercuri şi, totodată, egal cu nivelul de pe piaţa principală.

Tranzacţiile din piaţa principală cu titlurile băncii au însumat 2,9 milioane de lei.

Rulaje mai mari de un milion de lei au mai înregistrat acţiunile SIF Moldova (SIF2) - 1,6 milioane de lei, Azomureş (AZO) - 1,2 milioane de lei, SIF Transil­vania (SIF3) - 1,1 milioane de lei şi SIF Oltenia (SIF5) - 1,1 milioane de lei.

Titlurile SIF Muntenia (SIF4) şi SIF Transilvania au consemnat cele mai vizibile corecţii de la acest segment al pieţei, de 2,6% şi respectiv 2,4%.

Pe piaţa RASDAQ, investitorii au tranzacţionat acţiuni de 252.000 de lei. Titlurile Electromagnetica (ELMA) au fost cele mai lichide, cu un rulaj de 34.000 de lei, iar preţul a scăzut cu 1,36%, la 0,327 lei.

La închiderea şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 1,3%, din cauza temerilor investitorilor cu privire la frânarea relansării economice globale, în urma unor date economice slabe în SUA.

De urmărit astăzi