Brokerii văd agitaţie pe Bursă dacă se va repeta scenariul 2010

Autor: Stefan Musgociu 05.06.2011

Brokerii spun că evoluţia Bursei din această vară va fi influenţată semnificativ de piaţa din SUA şi de şti­ri­le care vor veni de aco­lo.

"Vara trecută a fost destul de agitată la americani, iar dacă scenariul se va relua şi în acest an, probabil că vom vedea şi pe piaţa locală volume mai mari. Dacă vor fi depăşite în jos nivelurile minime din ultima perioadă atinse în urmă cu două săptămâni, este posibil ca unii investitori care au intrat long să vrea să iasă după unele acţiuni. Totuşi, dacă nu vom asista la mişcări importante pe piaţa din SUA, şansele să vedem rulaje mai ridicate în perioada de vară cred că vor fi de 50%-50%", spune Andrei Ciubotaru, şeful departa­mentului de brokeraj al Tradeville.

În luna mai a anului trecut bursa americană a înregistrat o scădere destul de puternică care a continuat până în luna iulie, pentru ca mai apoi să revină şi să atingă noi maxime.

Bursa a crescut foarte uşor, cu 0,16%, într-o piaţă apatică şi în care acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au asigurat 62% din rulaj, iar titlurile Oltchim (OLT) au oscilat în ultima oră între un plus de peste 9% şi o corecţie de până la 5%.

Acţiunile combinatului chimic au urcat cu peste 10% chiar din primele minute, speculatorii continuând să reacţioneze la informaţiile privind achiziţiile de titluri Oltchim realizate în ultima lună de unul dintre principalii acţionari minoritari, compania ger­mană PCC. PCC a ajuns să deţină aproximativ 16,5% din titlurile Olt­chim.

Ulterior, ritmul ascendent s-a temperat vizibil, astfel că ultima tranzacţie a fost realizată la 1,331 lei, preţ cu doar 0,68% peste nivelul de joi.

"Acum se mişcă acţiunile pentru care au apărut ştiri, gen Oltchim şi Fondul Proprietatea, companii unde este ceva «cald». Volumele pe majoritatea acţiunilor sunt în scădere încă de după trecerea datei de ex-dividend, pentru că atunci fiecare investitor a luat o poziţie, fie a vândut după ce a luat dividendul, fie a intrat long şi acum aşteaptă. Deoarece nu au mai apărut ştiri care să mişte acţiunile respective, investitorii au rămas cam pe ce poziţii au luat atunci. Astfel, nu ai nici oameni dispuşi să vândă, dar nici pe partea de cumpărare nu este un interes ridicat", a declarat Andrei Ciubotaru.

Brokerul consideră că un alt factor pentru prudenţa investitorilor este reprezentat de variaţiile foarte uşoare înregistrate în SUA în ultimele două luni de indicele Dow Jones Industrial Average.

La finalul şedinţei transferurile cu cele mai lichide zece acţiuni, a căror evoluţie este analizată de indicele BET, au fost realizate la preţuri în scădere în medie cu 0,3%.

Variaţii uşoare au consemnat şi acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP), astfel că indicele BET-FI a coborât cu 0,87%.

Cel mai recent transfer cu acţiuni ale Fondului Proprietatea a fost realizat la 0,5005 lei, preţ în scădere cu numai 0,1%.

"Preţul de 0,5 lei este ca un magnet şi asta atrage în continuare investitorii, pentru că este preţul la care se tranzacţionau titlurile Fondului înainte de listare. Un alt motiv pentru interesul mai ridicat este reprezentat de infor­maţiile că statul a pierdut controlul la Fond, iar aceasta este o ştire pozitivă", a mai spus brokerul de la Tradeville.