Băncile din China vor fi mai puternice decât Wall Streetul până în 2023

Autor: Vlad Popescu 05.06.2011

Sectorul bancar din China ar putea deveni cel mai mare din lume după active până în anul 2023, depăşind Statele Unite cu 20 de ani mai devreme decât se anticipa înainte de criză, potrivit unui raport al PricewaterhouseCoopers (PwC), citat de agenţia de presă Thomson Reuters.

Astfel, băncile occidentale trebuie să depăşească mai repede efectele crizei şi să-şi consolideze prezenţa în Est pentru a beneficia de creşterea din următorii ani.

Sistemul bancar din India îl va depăşi pe cel japonez până în 2035 şi ar putea să devină chiar mai dezvoltat decât cel din China, odată cu îmbătrânirea populaţiei chineze, se mai arată în raport.

Economistul-şef al PwC John Hawksworth a cerut liderilor din sistemul bancar, a căror influenţă a fost ştirbită de criza financiară mondială, să ţină seama de rearanjarea puterii economice în plan global şi să-şi revendice o parte din populaţia fără acces la servicii bancare din ţările emergente.

"Cu populaţii de mult peste un miliard de locuitori în fiecare dintre cele două ţări, accesul la pieţe precum China şi India este de importanţă critică pentru creştere", a afirmat el.

Băncile chineze domină topurile globale ca valoare de piaţă, iar unele instituţii de credit au acumulat deja o expunere uriaşă pe pieţele emergente, pentru a beneficia de explozia cererii pentru servicii financiare din partea populaţiilor tinere şi tot mai bogate.

Compania de consultanţă antici­pează că activele bancare globale ar putea creşte de patru ori până în 2050, la circa 300.000 de miliarde de dolari, iar Produsul Intern Brut total al celor mai mari şapte ţări emergente va ajunge din urmă PIB-ul ţărilor G7 în următorii 20 de ani şi îl va depăşi cu mult în următoarele patru decenii.