România dă piept cu Brazilia, nu doar cu un gigant al fotbalului, ci şi cu unul economic

Autor: Alexandru Matei 06.06.2011

Brazilia este cea de-a şaptea mare eco­nomie a lumii. Echipa lor naţională este a treia cea mai valoroasă din fotbalul mondial. România este pe locul 48 în lume la capitolul economie şi pe 35 după valoarea fotbaliştilor.

Lotul Braziliei, pe care România o întâlneşte în această noapte, valorează 388,5 mil. euro, fiind al treilea cel mai valoros din lume după cel al Spaniei şi cel al Franţei, conform datelor Transfer­markt.de. Lotul României valorează 60,35 mil. euro după retragerea lui Cristian Chivu, cel mai scump jucător român, evaluat la 13 mil. euro. adică mai pu­ţin decât cei mai scumpi doi jucători din lotul brazilian, Dani Alves (35 mil. euro) şi Alexandre Pato (33 mil. euro).

Proporţiile se păstrează şi când e vorba de eco­no­mie sau de valoarea companiilor braziliene. Bra­zi­lia, cu un PIB de 1.442 mld. euro, este una din­tre eco­no­miile cu o importanţă tot mai mare în peisa­jul eco­no­mic mondial, făcând parte din grupul BRIC (Bra­zilia, Rusia, India, China) al celor mai puternice eco­no­mii emergente. Deşi teoretic facem parte din ace­eaşi categorie a econo­miilor cu potenţial de creş­tere rapidă, România are un PIB de numai 122 mld. euro.

Brazilia bate România şi la capitolul bursă, capi­talizarea bursei braziliene ridicându-se la 1.592 mld. dolari (1.099 mld. euro), în timp ce companiile de pe bursa de la Bucureşti au o valoare de 39,2 miliarde de dolari (27 mld. euro). În plus, cea mai mare com­panie braziliană, Petrobras, are o capitalizare de 164,8 mld. euro. Cea mai valoroasă companie româ­nească, OMV Petrom, este estimată la 5,4 miliarde de euro. Meciul dintre Brazilia şi România poate fi urmărit în direct la ProTV începând cu ora 03.50.

*Pentru Brazilia, estimare a FMI.