Şeful Vodafone Group: Internetul are nevoie de reguli. Operatorii ar putea bloca accesul la site-urile ilegale

Autori: Adrian Seceleanu , Ştefan Vrabie 06.06.2011

Companiile internet precum Facebook sau Google ar trebui să fie obligate să respecte legislaţiile naţionale privind protecţia datelor personale sau a consumatorilor, iar succesul acestei operaţiuni "dificile" ar putea fi atins prin implicarea operatorilor telecom care să blocheze - la ordinul autorităţilor - accesul la serviciile online sau site-urile care nu respectă cadrul legal, scrie, într-o opinie pentru Financial Times Vittorio Colao, CEO al grupului britanic Vodafone, cel mai mare operator de telefonie mobilă din lume.

În comentariul intitulat "Facebook gre­şeşte când susţine o reglementare relaxată a internetului", Colao sare în sprijinul preşedintelui francez Nicolas Sarkozy, susţinând că toate companiile online ar trebui să respecte legislaţiile naţionale, la fel ca operatorii de comunicaţii. "Dl. Sarkozy are dreptate când susţine că pentru a beneficia de întreg potenţialul oferit de internet va fi necesar şi un ansamblu eficient de legi pentru că autoreglementarea nu va fi suficientă", scrie Colao, adăugând că presa raportează zi de zi cazuri ale unor persoane - de multe ori "cele mai vulnerabile din societate" ale căror drepturi au fost încălcate sau ameninţate.

"Cea mai mare provocare în acest caz este natura globală a internetului, construit pe platforme digitale extrateritoriale, şi dificultatea de a pune în aplicare legile. Operatorii de comunicaţii sunt licenţiaţi la nivel naţional şi au activitatea reglementată pentru ca autorităţile să se asigure că respectă regulile, dar aplicarea aceloraşi reguli pentru companiile care operează în mediul online s-a dovedit a fi foarte dificilă, în­trucât multe dintre acestea funcţionează transnaţional şi nu sunt licenţiate. Un set de reguli ar trebui nu să restrângă internetul, ci să asigure o dezvoltare bazată pe respectul pentru proprietate, intimitate, drepturi umane şi sociale".

În acest context, Colao scrie că o soluţie ar putea fi blocarea accesului la site-urile care nu respectă legislaţiile naţionale de către furnizorii internet, după modelul la care se lucrează în Marea Britanie. "În arii precum pirateria melodiilor şi a filmelor, o soluţie a fost găsită, prin noi legi ale copyright-ului care le impun autorităţilor publice să ceară operatorilor precum Vodafone să blocheze accesul la servicii sau platforme ilegale. Extinzând aceste politici că­tre alte zone precum intimitatea datelor personale, securitatea cetăţenilor sau protecţia consumatorilor s-ar crea un motiv foarte puternic pentru ca toate aceste companii online să respecte legislaţiile naţionale şi să ofere astfel consumatorilor o bază pentru a cere protecţia legii atunci când acest lucru este necesar."

Neelie Kroes, comisarul responsabil cu agenda digitală a Uniunii Europene, va organiza un summit în iulie unde operatorii de telecomunicaţii speră ca acesta să nu fie unul despre reguli de "neutralitate pe internet" care să îi oprească să taxeze conţinutul online.