Guvernul german ar agrea preluarea unei participaţii la E.ON de către Gazprom

Autor: Bogdan Cojocaru 07.06.2011

Guvernul german ar agrea o eventuală preluare de către exportatorul rus de gaza naturale Gazprom a unei participaţii la cel mai mai mare grup de utilităţi din Germania, E.ON, în condiţiile în care executivul vrea să renunţe la energia produsă prin centralele nucleare, potrivit publicaţiei Handelsblatt, preluată de Reuters.

"Respingerea unei oferte a Gazprom pentru o participaţie la E.ON nu ar avea sens", a declarat Joachim Pfeiffer, purtător de cuvânt al conservatorilor cancelarului german Angela Merkel.

Guvernul a spijinit luni un plan de renunţare la energia produsă de centralele atomice, decizia reprezentând un pas important în schimbarea strategiei energetice a Germaniei în urma crizei nucleare din Japonia.

"Fără energie nucleară, Germania va fi şi mai interesată decât în trecut de aprovizionarea cu gaze naturale din Rusia", a afirmat Martin Lindner, expert în politici economice la partidul Democraţii Liberi.

Preluarea unei participaţii la E.ON sau la subsidiara Ruhrgas de către Gazprom ar asigura energie electrică la preţuri convenabile pentru economia germană, scrie Handelsblatt.

Directorul general al grupului rus, Alexei Miller, a declarat pentru Sueddeutsche Zeitung că Gazprom urmăreşte cu interes planurile de înstrăinare de active ale E.ON şi analizează opţiuni pentru investiţii strategice sau parteneriate cu E.ON sau Ruhrgas.