După 30 de ani, Pinacoteca Bucureşti are un sediu/ de Ziarul de Duminică

Autor: Ziarul de Duminica 08.06.2011

După mai multe decenii de absenţă din sfera publică, Pinacoteca Bucureşti îşi găseşte acum un nou sediu, în încăperile Centrului Cultural ArtSociety. Inaugurarea noului sediu a avut lor miercuri, 8 iunie, în prezenţa unor invitaţi speciali, Valentin şi Roxana Gheorghiu, care au susţinut un recital extraordinar de pian la patru mâini.

Centrul Cultural ArtSociety este o fundaţie culturală a cărei activitate este orientată către afirmarea valorilor artei româneşti de patrimoniu şi promovarea artei contemporane şi a tinerilor artişti. Galeria ArtSociety este principalul vehicul al Centrului, din care o parte importantă reprezintă expunerea unei părţi cât mai mari a moştenirii plastice româneşti, prin organizarea de expoziţii curatoriale de artă aparţinând secolelor XIX şi XX. Susţinerea artiştilor tineri şi promovarea artei contemporane necesită un plan elaborat, la înfăptuirea căruia participă impunerea şi asumarea valorilor autentice ale artei româneşti de partimoniu.

Palatul Cesianu-Racoviţă, din str. C. A. Rosetti nr. 5, este noul sediu al Centrului Cultural ArtSociety. După ce, începând din 2009, Pinacoteca Municipiului Bucureşti a fost de două ori "în vizită" la ArtSociety, acum, instituţia lipsită de sediu de aproape 30 de ani, expune din nou în cadrul Centrului Cultural. Expoziţia actuală prezintă "Capodopere necunoscute ale Pinacotecii Bucureşti", peste 50 de lucrări purtând semnătura marilor nume din istoria artei româneşti, de la Iosif Iser la Marcel Iancu. Toate aceste lucrări, pe nedrept pedepsite să stea ascunse în depozite, văd acum lumina zilei într-un spaţiu pe măsura valorii lor, mulţumită colaborării dintre Pinacotecă şi ArtSociety.

Pinacoteca Municipiului Bucureşti, din 1984 devenită Secţie de Artă a Muzeului Municipiului Bucureşti, este unul dintre aşezămintele de cultură cu tradiţie din capitala României. Pinacoteca a fost înfiinţată la 1 iunie 1933 ca o necesitate de a concentra într-un singur loc operele de artă (lucrări de pictură, sculptură, grafică şi artă decorativă) pe care Municipiul le adunase în decursul timpului. Deşi patrimoniul Pinacotecii numără astăzi în jur de 5.500 de piese de excepţie, el continuă să rămână absent cu desăvârşire din peisajul cultural al Bucureştiului, din lipsa unui spaţiu propriu de expunere.