Şi-au scos randamentele, acum pleacă acasă. Dezamăgiţi că nu se mai apreciază cursul, străinii renunţă la plasamentele pe leu

Autor: Liviu Chiru 07.06.2011

Leul a pierdut ieri teren vizibil în faţa euro, pe fondul cumpărărilor de valută din partea jucătorilor străini care şi-au închis poziţiile pe piaţa locală, chiar în timp ce monedele de pe pieţele vecine au înregistrat aprecieri uşoare.

Euro a urcat ieri cu doi bani sau aproape 0,5% în faţa leului, până la 4,1544 lei la cursul BNR, cel mai ridicat nivel atins de la sfârşitul lunii martie.

"Dacă BNR nu a lăsat cursul să coboare sub 4,07 lei pentru un euro, străinii îşi închid acum poziţiile şi depreciază leul. Nu e clar dacă s-au luat toate stopurile (ordine presetate de închidere a poziţiilor pentru limitarea pierderilor în cazul unei evoluţii adverse a cotaţi­ilor - n. red.). Volumele tranzacţionate au fost ceva mai bune, peste media ultimelor săptămâni, dar nu senzaţionale", a comentat un dealer.

Leul a câştigat teren rapid în martie şi aprilie, cursul coborând până la 4,07 lei/euro, cu 4% sub nivelul la care începuse anul.

Dealerii au considerat că în spatele aprecierii s-a aflat iniţial Banca Naţională, care ar fi vândut valută în februarie, însă ulterior jucătorii străini au intrat în joc, atraşi de perspectiva de a realiza un câştig uşor din randamentele relativ mari oferite de titlurile de stat româneşti, la care se adaugă şi câştigul din aprecierea leului. Marile bănci de investiţii din Vest s-au grăbit să vină cu rapoarte de analiză care indicau că leul ar putea să se întărească până la un nivel de 4 lei/euro.

Scăderea cursului a fost însă mai abruptă decât se aşteptau pieţele, iar oficialii BNR au arătat în aprilie, la fel ca în primăvara anului trecut, că nu agreează o întărire prea puternică a leului.

Piaţa a suspectat ulterior şi intervenţii ale Băncii Naţionale, care ar fi cumpărat valută pentru a opri scăderea cotaţiilor.

Pe piaţa valutară interbancară euro era tranzacţionat ieri-dimineaţă la 4,1375 lei, însă a urcat pe parcursul zilei până la un maxim de 4,1605 lei.

Spre sfârşitul zilei piaţa s-a echilibrat, iar euro a coborât uşor, la 4,1550 lei. În timp ce leul pierdea teren, forintul maghiar se întărea susţinut de decizia Fitch de a îmbunătăţi perspectiva rating-ului acordat Ungariei.

Zlotul polonez a avut oscilaţii mici, jucătorii aşteptând decizia de politică monetară a băncii centrale poloneze.