Al doilea an în care este liber de Rusalii. Cine lucrează, trebuie să fie plătit dublu. Ce fac firmele şi băncile?

Autor: Adelina Mihai 07.06.2011

Salariaţii români au liber în prima şi a doua zi de Rusalii, potrivit prevederilor păstrate şi în noul Cod al muncii, ceea ce înseamnă că lunea viitoare (a doua zi de Rusalii), cei 4,5 -5 milioane de salariaţi, atât de la stat, cât şi de la privat, nu vor merge la muncă.

În caz contrar, angajatorul este nevoit să-şi plătească angajaţii care lucrează cu un spor la salariu de până la 100% pentru acea zi sau să le dea o zi liberă în următoarele 30 de zile.

"Principala motivaţie pentru care s-a promovat această lege a fost de natură religioasă, deoarece pentru creştini, indiferent dacă sunt ortodocşi sau catolici, sărbătoarea Rusaliilor are la fel de multă importanţă precum sărbă­toarea Paştelui. Nu am avut contestaţii pentru această iniţiativă legislativă, îmi aduc aminte că la acea vreme preşedintele Băsescu a trimis legea spre reexaminare, pentru că voia ca şi ziua de 15 august, când se sărbătoreşte Adormirea Maicii Domnului, să fie liberă", a spus senatorul Ion Chelaru (PSD), unul dintre cei 11 senatori care au iniţiat actul normativ, intrat în vigoare în octombrie 2008.

El a mai spus că, deşi Rusaliile (Pogorârea Sfântului Duh) se sărbătoresc întotdeauna duminica, după ce au trecut 50 de zile de la sărbătorile de Paşti, şi românii, şi europenii au liber a doua zi de Rusalii (de sărbătoarea Sfânta Treime).

Totuşi angajatorii ar putea profita de o prevedere din noul Cod al muncii:

"Prevederile art. 134 (cel care reglementează zilele libere - n.red.) nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii", se arată în document.

De asemenea, legea mai arată că Guvernul poate stabili, printr-o hotărâre, programe de lucru adecvate pentru spitale şi pentru unităţile de alimentaţie publică.

"Oferim zile libere angajaţilor, pentru că şi-aşa avem destul de puţine zile libere faţă de alte ţări şi îi lăsăm să-şi «încarce bateriile». Este posibil ca unii angajaţi din câteva departamente ale fabricii să nu poată avea liber, dar vor fi recompensaţi cu o zi liberă în perioada următoare", a spus Alina Culcea, director general al companiei farmaceutice Actavis, care are 350 de angajaţi în cadrul fabricii Sindan şi al unităţii de vânzări şi marketing.

Şi angajaţii din unele bănci vor avea liber lunea viitoare. "Conform calendarului de sărbători legale, angajaţii Citibank România vor avea liber pe 13 iunie", a spus Carmen Maftei, directorul de resurse umane al Citibank, care are pe piaţa locală aproape 450 de angajaţi.

Citiţi mai multe despre prevederile din noul Cod al muncii în versiunea online "Codul muncii 2011 - varianta consolidată", disponibilă pe www.zf.ro/ anuare.Angajaţii români se află pe ultimele locuri din lume în ceea ce priveşte numărul de zile libere pe care le primesc în afara celor de concediu, întrucât legea permite numai 11 zile libere pentru sărbătorile legale: 1 şi 2 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşti, 1 Mai, prima şi a doua zi de Rusalii, Adormirea Maicii Domnului, 1 decembrie, prima şi a doua zi de Crăciun, din care două cad întotdeauna duminica (prima zi de Paşti şi Rusaliile). De altfel, anul acesta angajaţii români au cele mai puţine zile libere, având în vedere că 1 şi 2 ianuarie, 1 Mai şi prima zi de Crăciun sunt zile de weekend, ceea ce înseamnă că numai în cinci din cele 11 zile libere acordate prin lege angajaţii nu vor lucra. Cu 11 zile libere pentru sărbătorile legale, românii se situează pe acelaşi nivel cu angajaţii din Suedia, Italia şi Brazilia, arată un studiu realizat de compania de consultanţă în resurse umane Mercer, parte a grupului Marsh & McLennan Companies.

Cei mai privilegiaţi din punctul de vedere al numărului de zile libere pentru sărbători sunt angajaţii japonezi şi cei indieni, care au câte 16 zile libere pentru sărbătorile legale. La polul opus se află Marea Britanie şi Olanda, care au câte opt sărbători legale pe an.

Citiţi mai multe despre prevederile din noul Cod al muncii în versiunea online "Codul muncii 2011 - varianta consolidată", disponibilă pe www.zf.ro/ anuare.