Gigantul Poşta Română, compania care ajunge până în ultimul cătun, secătuită de PDL în ultimii doi ani, a acumulat pierderi de 72 milioane euro

Autor: Mirabela Tiron 07.06.2011

Compania de stat Poşta Română a finalizat anul trecut cu pierderi de 29 mil. euro, la o cifră de afaceri de 327 milioane de euro, după ce anul anterior îl încheia pe pierderi de 43 mil. euro, potrivit oficialilor companiei.

Mai mult, nici în primul trimestru din acest an compania nu a reuşit să iasă de pe pierderi, acestea ridicându-se la 14,8 mil. lei (3,5 mil. euro), similare cu cele din aceeaşi perioadă a anului trecut. Cifra de afaceri s-a redus cu 8%, până la 80 mil. euro.

Dacă în ultimii zece ani compani­ile private de pe piaţa de curierat şi-au majorat profiturile, operatorul de servicii poştale a trecut pe pierderi uriaşe din 2009, sub conducerea unor şefi nu­miţi de către miniştrii pedelişti (Gabriel Sandu şi Valerian Vreme).

Ministerul Comunicaţiilor deţine 75% din acţiunile Poştei, controlând şase dintre cele nouă mandate ale Consiliului de Administraţie şi aprobând numirea directorului general.

Rezultatele dezastruoase ale Poştei din ultimii doi ani sunt o oglindă a administrării deficitare, dar şi a manierei discreţionare în care miniştrii comunicaţiilor şi-au numit rudele sau foştii parteneri de afaceri în posturi-cheie. Valerian Vreme (PD-L), ministrul comunicaţiilor, îl instalase pe Ionuţ Gogu, 31 de ani, partener de afaceri cu Mioara Vreme - soţia demnitarului într-o firmă care face afaceri cu statul, în Consiliul de Administraţie al Poştei, unde ocupă funcţia de administrator. Gogu a fost imediat retras din CA-ul Poştei după un articol publicat în ZF.

Poşta Română este singura poştă din Europa care nu are un sistem contabil centralizat, un centru de sortare şi care funcţionează după instrucţiunile din 1952. Dacă la oficiile poştale ale compa­niei naţionale încă se formează cozi, iar clienţii trebuie să interacţioneze cu reprezentantul poştei printr-un geam, la oficiile poştei din Franţa sau ale celei din Italia "epoca ghişeelor cu geamuri" a fost depăşită încă din anii '90.

Din consiliul de administraţie al Poş­tei Române fac parte Adrian Cighi, Paul Rusu, Radu Bogdan Savonea, Dra­goş George Bogdan, Ionuţ Cristian Ne­grescu, Nicolae Gabriel Cioacă, So­rin Munteanu, potrivit datelor de pe site-ul companiei.
"Pentru ca un business în curierat să se dezvolte este nevoie de investiţii în infrastructură, în centre de sortare (benzi pentru plicuri şi colete), servicii de urmărire a expediţiilor prin care clien­tul să ştie unde se află coletul sau pli­cul trimis. La Fan Courier am imple­mentat toate aceste măsuri. Mai mult, pentru comoditatea clientului oferim ser­vicii door to door (coletul este trimis chiar acasă la client), dar şi livrare rapi­dă în 24 de ore", a declarat Adrian Mi­hai, unul dintre cei trei acţionari ai com­paniei de curierat Fan Courier, cu afa­ceri de 45 mil. euro anul trecut.
Proprie­tarii aşteaptă creşterea busi­nessului cu 10% anul acesta. Pentru asigurarea dez­voltării businessului, Adrian Mihai spune că a adaptat serviciile companiei la nevoile clienţilor, era vitezei soli­citând servicii precum aducerea cole­tului direct acasă, pentru evitarea depla­sării la un oficiu, aşa cum se întâmplă în prezent la Poştă.


În loc să facă investiţii în centre de sortare, sisteme informatice şi modernizarea oficiiilor, Poşta Ro­mână a încheiat contracte de milioane de euro în timpul mandatului lui Dan Mihai Toader, pus sub învinuire de DNA, într-un dosar referitor la aso­cie­rea Poştei Române cu un grup de firme în vederea realizării unui proiect imo­biliar pe Calea Victoriei din Bucureşti. Dan Mihai Toader a fost numit la con­ducerea com­paniei de către ministrul comunicaţiilor Szolt Nagy (UDMR) în 2005, anchetat de asemenea de DNA.
În 2009, Toader a fost înlocuit de Marius Vătavu, care a fost schimbat în septembrie cu Tudor Gabriel Bohâl­ţeanu, fost vicepreşedinte al băncii de stat Eximbank, numit de către ministrul comunicaţiilor Gabriel Sandu. După ce Bohâlţeanu şi-a dat demisia, a fost adus la conducere Daniel Neagoe.
Managementul defectuos a dus la mărirea cheltuielilor Poştei şi implicit la tre­cerea pe pierderi. Semnarea unor con­tracte de achi­ziţii de peste 300 mil. euro în urmă cu doi-trei ani este doar una din cauzele ce stau la baza situaţiei finan­ciare actuale a Poştei Române.
În urmă cu trei ani, Poşta Română a încheiat un contract de 44,8 mil. euro cu compania aeriană Blue Air pentru ser­vicii de transport aerian. Un alt con­tract este cel semnat cu firmele UTI Facility Management şi Romprest, în va­loa­re de 41 mil. euro, în urma căruia se vor furniza servicii de curăţenie, men­tenanţă şi întreţinere a clădirilor şi insta­laţiilor pentru o perioadă de patru ani. Mai mult, compania a încheiat un con­tract de leasing în valoare de 19,8 mil. euro cu Porsche Mobility pentru 727 de maşini.