Economia României s-a mişcat mai bine în T1 faţă de datele iniţiale

Autor: Radu Racu 08.06.2011

Economia României a crescut în primul trimestru al anului cu 0,7% faţă de ultimele trei luni din 2010 şi cu 1,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform datelor ajustate sezonier publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică.

În datele preliminare publicate la jumătatea lunii mai, INS anunţa o creştere economică de 0,6% în primele trei luni ale anului faţă de trimestrul anterior, şi de 1,6% faţă de primele trei luni din 2010. Datale publicate atunci marcau ieşirea din recesiune a României, acesta fiind al doilea interval consecutiv de creştere economică.

Datele ajustate publicate miercuri de INS arată că industria a fost ramura de activitate care a înregistrat cea mai mare creştere a volumului de activitate, cu 10,1%, urmată de comerţ, repararea automobilelor şi articolelor casnice; hoteluri şi restaurante; transporturi şi telecomunicaţii, cu 1,1%.

O analiză publicată de Ziarul Financiar pe 15 mai, după anunţarea datelor preliminare arăta că avansul PIB-ului de 1,6% în trim. I a fost de¬ter¬mi¬nată de creşterea exporturilor cu 40%, iar exporturile au fost îm¬pinse de Duster, care au crescut cu 500% pe primul trimestru.