Atlas Telecom: firma are datorii de 70 mil. euro, patronul Pompiliu Tripa - maşini de lux de 1 mil. euro. Ce spune administratorul judiciar

Autor: Adrian Seceleanu 08.06.2011



Global Money Recovery (GMR), administratorul judiciar al Atlas Telecom Network - operator intrat în insolvenţă după ce a acumulat datorii de 70 de milioane de euro - se luptă să aducă cheltuielile companiei la nivelul veniturilor şi să reia serviciile de comunicaţii furnizate în Cluj, una dintre pieţele cheie, a declarat pentru ZF Horia Cristian Ţiril, avocat la GMR.

"Am renegociat mai multe contracte de închiriere şi am încercat să aducem costurile la nivelul veniturilor. Suntem în negocieri şi pentru redeschiderea reţelei din Cluj unde, spunem noi, aceasta a fost închisă abuziv prin deconectarea de la reţeaua electrică a unor echipamente. Ne luptăm să apărăm averea firmei. Reţeaua firmei are valoare dacă funcţionează", a spus Horia Cristian Ţiril.

El spune că în acest moment Global Money Recovery nu exclude nicio variantă în ce priveşte viitorul Atlas Telecom. "Nu excludem deocamdată nicio variantă, nici o eventuală vânzare, nici o reorganizare. Dar momentan nu avem nicio discuţie de vânzare".

Potrivit datelor din raportul administratorului Atlas Telecom Network a avut negocieri de vânzare cu Orange România, care au căzut pe fondul condiţiilor dure puse de francezi.

Ţiril spune, pe de altă parte, că Atlas Telecom Network a pierdut clienţi rezidenţiali pe fondul competiţiei dure cu operatorii care oferă pachete complete de comunicaţii şi televiziune, dar stă mult mai bine pe segmentul business. "Compania are contracte cu mai multe bănci şi companii mari", a spus Ţiril. Printre ele se numără Nokia, UPC şi Cosmote, potrivit datelor din raportul administratorului financiar.

Atlas Telecom Network este prima companie care a intrat în Oradea în luptă cu Romtelecom pe telefonie fixă în 2003, după liberalizarea pieţei. După lansare, baza de clienţi a companiei a crescut puternic până la aproximativ 16.000 în 2006, însă ulterior operatorul nu a mai făcut faţă competiţiei cu jucători ca RCS&RDS sau UPC.

Compania are însă o reţea care în prezent numără 1.000 de kilometri de fibră optică şi alţi 2.500 de kilometri de infrastructură. Această infrastructură asigură servicii Atlas Telecom în Sibiu, Timişoara, Arad, Oradea, Satu Mare, Cluj şi Bucureşti, precum şi legăturile între aceste oraşe şi este în acest moment unul dintre principalele active. Afacerile Atlas Telecom Network au scăzut puternic în ultimii ani, de la 4,2 mil. euro în 2008 la 1,9 mil. euro în 2009 şi 1,4 mil. euro în 2010. Compania a avut pierderi de la înfiinţare până în prezent, potrivit administratorului judiciar.

Proprietarul Pompiliu Tripa, colecţionar de maşini de lux

Pompiliu Tripa, un român născut în Oradea care a fost plecat în Statele Unite timp de mai mulţi ani şi care a revenit în anii '90 în ţară, este cunoscut în presa locală nu pentru datoriile uriaşe ale firmei sale Atlas Telecom ci pentru pentru colecţia impresionantă de maşini de lux, cu o valoare cumulată de peste un milion de euro.

Tripa făcea de altfel încă din 2005 senzaţie în presa locală cu primul Hummer blindat adus în ţară. Potrivit presei locale el mai deţine un BMW X5, de 500 de cai putere, pe care a dat 195.000 de dolari, un Lamborghini Murcielago, precum şi un model Audi sport şi alte maşini de lux.

Patronul Atlas este şi cel care a adus în România băutura energizantă Playboy Energy Drinks. Evenimentul de lansare l-a adus pe Tripa şi în vizorul presei mondene. Motivul: imaginea băuturii Playboy a fost Adelina Pestriţu, o persoană aflată în mod constant pe prima pagină a ziarelor cu profil monden.