Firmă în insolvenţă, patron cu Hummer, BMW X5 şi Lamborghini în garaj. Cum a ajuns Pompiliu Tripa să bage Atlas Telecom în insolvenţă

Autor: Adrian Seceleanu 09.06.2011

Apărarea "averii" Atlas Telecom Network Oradea - primul competitor al Romtelecom pe telefonie fixă în 2003, care a intrat în insolvenţă în martie 2011 cu datorii de 70 mil. euro, este în acest moment una dintre principalele preocupări ale companiei Global Money Recovery (GMR), administratorul judiciar, spune Horia Cristian Ţiril, avocatul care se ocupă de dosar.

"Am renegociat mai multe contracte de închiriere şi am încercat să aducem costurile la nivelul veniturilor. Suntem în negocieri şi pentru redeschiderea reţelei din Cluj unde, spunem noi, aceasta a fost închisă abuziv prin deconectarea de la reţeaua electrică a unor echipamente.

Ne luptăm să apărăm averea firmei. Reţeaua firmei are valoare dacă funcţionează şi trebuie să convingem toţi creditorii de acest lucru", a spus Horia Cristian Ţiril. El spune că în acest moment Global Money Recovery nu exclude nicio variantă în ce priveşte viitorul Atlas Telecom. "Nu excludem deocamdată nicio variantă, nici o eventuală vânzare, nici o reorganizare.

Masa credală este foarte «frumoasă». Dar momentan nu avem nicio discuţie de vânzare." Potrivit GMR, Atlas ar fi avut negocieri de vânzare cu Orange România în 2009, însă tranzacţ ia a căzut. Oficialii Orange nu au comentat informaţia.

Ţiril spune, pe de altă parte, că Atlas a pierdut clienţi rezidenţiali pe fondul competiţiei dure cu operatorii care oferă pachete complete de comunicaţii şi televiziune, dar stă mult mai bine pe business. "Compania are contracte cu mai multe bănci şi companii mari", a spus Ţiril. Printre ele se numără Nokia, UPC şi Cosmote.

Atlas este prima companie care a intrat în Oradea în luptă cu Romtelecom pe telefonie fixă în 2003, după liberalizarea pieţei. După lansare, baza de clienţi a companiei a crescut puternic până la aproximativ 16.000 în 2006, însă ulterior operatorul nu a mai făcut faţă competiţiei cu jucători ca RCS&RDS sau UPC.Compania are o reţea care în prezent numără 1.000 de kilometri de fibră optică şi alţi 2.500 de kilometri de infrastructură. Această infrastructură asigură servicii Atlas Telecom în Sibiu, Timişoara, Arad, Oradea, Satu Mare, Cluj şi Bucureşti, precum şi legăturile între aceste oraşe. Afacerile Atlas au scăzut puternic în ultimii ani, de la 4,2 mil. euro în 2008 la 1,9 mil. euro în 2009 şi 1,4 mil. euro în 2010.

Compania a avut pierderi de la înfiinţare până în prezent.

Proprietarul Atlas, Pompiliu Tripa, un român născut în Oradea care a fost plecat în Statele Unite timp de mai mulţi ani şi care a revenit în anii '90 în ţară, este cunoscut în presa locală mai puţin pentru insolvenţa Atlas Telecom cât pentru pentru colecţia impresionantă de maşini de lux, evaluată la un milion de euro.

În colecţia lui Tripa se află maşini precum un Hummer blindat, un BMW X5, un Lamborghini Murcielago sau un model Audi sport.

Potrivit raportului GMR, Tripa a împrumutat Atlas cu peste 6 milioane de euro în perioada 2006-2009. Pompiliu Tripa nu a putut fi contactat pentru detalii.