Legea care a permis RCS&RDS să intre cu telefonie mobilă în Spania şi Italia ar putea fi aplicată şi în România. Am putea avea câteva zeci de operatori cu doar 4 reţele

Autor: Adrian Seceleanu 08.06.2011

Reglementările care au permis companiei româneşti RCS&RDS să lanseze servicii de telefonie mobilă în Spania şi Italia fără a-şi construi propria reţea de comunicaţii ar putea fi aplicată şi în România, situaţie în care pe piaţă ar putea apărea şi câteva zeci de operatori care să adreseze diferite categorii specifice de clienţi. Un prim pas în această direcţie - respectiv reglementarea apariţiei operatorilor virtuali de telefonie mobilă - a fost făcut marţi de Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii, care a pus în consultare un chestionar prin care cere opinia industriei în legătură cu acest subiect.

Dacă ANCOM ar aproba un asemenea cadru legal, atunci mai multe companii ar putea lansa servicii de telefonie mobilă pe baza reţelelor construite de companiile Orange, Vodafone, Cosmote (Zapp), RCS&RDS şi Romtelecom şi ar putea adresa diferite nişe de clienţi.

"În cadrul celui de-al 15-lea Raport al Comisiei Europene, raport ce are ca obiect prezentarea situaţiei pieţei comunicaţiilor electronice din statele membre, se reţine că nu există furnizori de reţele mobile virtuale în România şi că primii doi operatori de reţele mobile au avut în anul 2009 o cotă de piaţă comună de 73,3%, în timp ce cota celorlalţi doi operatori mobili pare să fi crescut. Dintre ţările membre ale Uniunii Europene în numai două state (România, Republica Cehă) nu sunt prezenţi operatori de reţele mobile virtuale (MVNO) pe piaţa naţională de comunicaţii mobile. De asemenea, de-a lungul timpului, în răspunsurile la chestionarele transmise de ANCOM pentru realizarea analizelor de piaţă, în întâlnirile avute cu diferiţi furnizori, precum şi prin diferite cereri şi petiţii adresate ANCOM, au existat furnizori de servicii de comunicaţii electronice care au ridicat problema accesului la reţelele mobile. Pentru a identifica impactul pe care l-ar putea avea operatorii mobili virtuali asupra competiţiei, ANCOM a elaborat un prim set de întrebări, care se adresează tuturor persoanelor interesate. Chestionarul are ca scop clarificarea rolului operatorilor mobili virtuali şi, respectiv identificarea implicaţiilor prezenţei acestui tip de furnizor pe piaţa comunicaţiilor mobile, una dintre componentele urmărite de autoritatea de reglementare fiind evoluţia concurenţială a întregului segment de comunicaţii mobile", potrivit datelor din chestionarul ANCOM.

"Intrarea pe piaţa comunicaţiilor mobile a operatorilor mobili virtuali (primul operator mobil de succes este Virgin Mobile lansat în Marea Britanie în anul 1999) a fost apreciată ca un factor de dinamism în beneficiul consumatorilor, care au de ales între mai multe soluţii de servicii, dar şi prin faptul că o serie de furnizori de acest tip ajung să cucerească nişe ale cererii nesatisfăcute anterior de operatorii clasici (ex. operatorul mobil virtual etnic, care ţinteşte utilizatori de naţionalitate specifică) şi, de asemenea, pot aduce beneficii pentru operatorii de reţea care vând en-gros servicii către operatorii mobili virtuali fără efortul de a căuta noi clienţi pe piaţa cu amănuntul. În ultimii ani, sectorul comunicaţiilor mobile a constatat apariţia şi dezvoltarea operatorilor mobili virtuali în mai multe ţări, fie ca urmare a unor intervenţii de reglementare, fie pe cale naturală".

Câţi operatori poate duce în spate o singură reţea? Recordul e în Olanda cu o singură reţea şi 45 de operatori virtuali

Potrivit datelor prezentate de ANCOM un operator de telefonie mobilă care şi-a construit propria reţea poate duce "în spate" şi 45 de operatori virtuali.

"Modelul operatorilor mobili virtuali a câştigat popularitate în decursul ultimilor cinci ani. În lume sunt la ora actuală aproximativ 400 de operatori mobili virtuali planificaţi sau operaţionali. Ţări precum Olanda (85), Franţa (38), Danemarca (15), Germania (71), Marea Britanie (41), Finlanda (10), Norvegia (15), Polonia (10), Letonia (4), Hong Kong, Australia şi SUA au printre cei mai mulţi operatori mobili virtuali operaţionali. Cea mai mare parte a analizelor şi rapoartelor asupra operatorilor mobili virtuali susţin punctul de vedere care nu impune restricţii privind numărul de operatori mobili virtuali ataşaţi la un operator de reţea mobilă partener. Menţinând principiul de a nu exista restricţii asupra numărului de furnizori pe o reţea mobilă se estimează că mediul va fi mai concurenţial datorită dinamicii de piaţă crescute, creştere determinată de numărul mare de operatori mobili virtuali care intră pe piaţă, supravieţuiesc şi în final se dezvoltă. Aceeaşi dinamică de piaţă generează achiziţii şi consolidări în rândul acestora. Experienţa internaţională arată că un operator de reţea mobilă este capabil de a susţine mai mulţi operatori mobili virtuali, iar în Europa sunt operatori de reţea mobilă care au parteneriate cu mai mult de 10 astfel de furnizori (ex. la 02.02.2011 Orange-Franţa are 11 operatori mobili virtuali, E-Plus Germania are 19, KPN-Olanda are 45, Telia Sonera-Suedia are 10). Aşa cum s-a prezentat în secţiunile anterioare ale consultării, operatorii mobili virtuali se pot focaliza pe un segment particular de clienţi într-o zonă specifică. Spectrul de frecvenţe deţinut, capacitatea reţelei pentru un operator de reţea mobilă precum şi capacităţile operaţionale şi financiare ar putea limita însă numărul de operatori mobili virtuali, care se pot ataşa la un operator de reţea mobilă."

Operatorii şi persoanele interesate de subiect pot trimite ANCOM opinii până pe data de 8 august.