Cum puteai să câştigi în doar patru zile de zece ori dobânda de la bancă? Cumpărând acţiuni RRC

Autor: Andrei Chirileasa 08.06.2011

Acţiunile Rompetrol Rafinare - Petromidia (RRC), o companie care a dispărut de pe radarele investitorilor din martie 2010, când grupul kazah KazMunaiGaz a ajuns să deţină 98,6% din acţiuni, au devenit în ultimele zile principalul subiect de discuţie de pe Bursă, după ce au înregistrat patru şedinţe consecutive de creştere cu 15% (maximul permis pe parcursul unei şedinţe), pe fondul unor volume de tranzacţionare mult peste media din ultimele luni.

Titlurile RRC au reuşit să câştige astfel 74%, iar investitorii care ar fi cumpărat joia trecută acţiuni ar fi câştigat de zece ori dobânda plătită de bănci la depozite într-un an, de circa 7%. RRC a reuşit să ia astfel faţa Oltchim (OLT) în ultimele zile.

Acţiunile Oltchim, care de circa o lună cresc încontinuu, au adus un profit de 53% în ultimele patru zile. Creşteri de circa 30% au mai înregistrat şi titlurile Rompetrol Well Services (PTR), Petrolexportimport (PEI), Mecanica Ceahlău (MECF) şi Oil Terminal Constanţa (OIL), acţiuni care nu se regăsesc de obicei printre preferinţele investitorilor. În niciunul dintre aceste cazuri nu au apărut în ultima săptămână ştiri care să justifice aprecierea puternică a acţiunilor, iar brokerii spun că evoluţiile sunt determinate de speculatori.