CE analizează dacă întrerupe sau nu fondurile nerambursabile pentru România

Autor: Iulian Anghel 09.06.2011

Rezultatul mai multor misiuni de audit ale Comisiei Europene pe marginea modului în care sunt folosite de România fondurile nerambursabile ale UE sunt acum în analiză la Bruxelles, iar de concluziile la care se va ajunge depinde sau nu întreruperea parţială sau totală a alocărilor de fonduri pentru proiectele româneşti.

"Comisia este în curs să decidă dacă neregulile constatate sunt sistemice sau nu. Dacă sunt sistemice se poate merge până la suspendarea totală a plăţilor pentru anumite programe (operaţionale sectoriale - n.n.) şi chiar pentru toate programele", au spus pentru ZF surse apropiate acestor dosare.

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut miercuri, în debutul şedinţei de Guvern la care a participat şi pe care a prezidat-o, că România riscă să ajungă în situaţia de suspendare temporară a utilizării banilor europeni dacă nu rezolvă problemele existente în ceea ce priveşte cheltuirea fondurilor UE.

"Cea mai puternică probă o avem în raportul pe care o să-l avem în zilele următoare, să vedem ce s-a întâmplat în multe dintre judeţe cu proiectele finanţate din bani europeni. Ministerele aprobă proiectele, se dau pe mâna consiliilor judeţene pentru execuţie şi vedem pe urmă ce iese. Perspectiva este să avem o suspendare temporară de utilizare a banilor până când găsim soluţii", a susţinut şeful statului.

Sursele citate susţin că nu este vorba despre un raport anume al Comisiei, ci despre mai multe misiuni de audit a căror rezultat este acum evaluat de experţii Executivului de la Bruxelles. Dacă se ajunge la concluzia că neregulile sunt "de sistem" fondurile pot fi blocate total sau parţial până la remedierea situaţiei.

Problemele principale au fost înregistrate în punerea în practică a legislaţiei europene în domeniul achiziţiilor publice realizate cu banii UE, dar concluziile nu au fost încă trase.

În exerciţiul financiar 2007-1013 România ar urma să primească de la Bruxelles 19,6 mld. euro pentru cele opt programe sectoriale. Atragerea acestor fonduri este extrem de dificilă - în jur de 12% din fonduri fiind atrase până acum -, deşi am trecut demult de jumătatea exerciţiului financiar.