Ruşii de la Sberbank ar prelua Volksbank România doar după ce austriecii o readuc pe profit

Autor: Voican Razvan 09.06.2011

German Gref, CEO al gigantului bancar rus Sberbank, s-a aflat zilele acestea la Viena pentru a participa personal la negocierile de preluare a activelor Volksbank International, filiala din România - care are cea mai mare pondere în active, dar şi cele mai mari pierderi, fiind un punct sensibil al discuţiilor.

Potrivit presei austriece, dacă în rundele precedente opţiunea ruşilor era de a exclude România din pachetul achiziţionat, între timp a apărut şi varianta unui transfer ulterior al băncii locale, în funcţie de anumiţi parametri. În acest scenariu, austriecii ar trebui mai întâi să se ocupe singuri de restructurarea şi apoi de eficientizarea operaţiunilor din România, astfel încât ruşii să poată prelua la un moment dat o entitate cu anumite baze de rentabilitate.
Cert este că Armin Huber, membru al boardului de directori al Volksbank International, afirmă într-o declaraţie postată pe site-ul grupului că procesul de readucere a Volksbank România "pe linia de plutire" este în desfăşurare şi că banca-mamă se aşteaptă ca filiala locală să genereze din nou profit anul acesta.
"Am dezvoltat şi implementat un nou model de business pentru România, în care procesele sunt revăzute şi simplificate. De asemenea, am făcut o evaluare a sistemelor de management al riscului şi am creat reguli complet noi pentru recuperarea creditelor restante. În prezent, continuăm procesul de a readuce banca la normal şi prin mai multe iniţiative legate de vânzări, incluzând unele produse noi. Ne aşteptăm ca România să genereze din nou profit în 2011."
În acelaşi context, Friedhelm Boschert, CEO al Volksbank International, remarcă faptul că România a înregistrat în 2010 "un minus semnificativ", în timp ce şase din cele 10 subsidiare ale grupului au reuşit să-şi îmbună­tă­ţească rezultatele comparativ cu 2009.
Filiala din România deţinea la sfârşitul anului trecut o pondere de 35% în activele grupului, avea cea mai mare reţea de unităţi - 236, şi cel mai numeros personal - 1.373 (un sfert din total). Christophe Descos, un alt membru al board-ului de directori, spune că reţeaua de unităţi a Volksbank România încă este în curs de evaluare şi pot fi aşteptate ajustări suplimentare.
Având în vedere dimensiunea şi situaţia financiară din 2010, cu o pierdere de 31,4 mil. euro care a afectat rezultatele întregului grup, Volksbank România tinde să aibă rolul unui "cartof fierbinte" în negocierile dintre austrieci şi Sberbank. Situaţia filialei locale ar subţia preţul tranzacţiei per ansamblu. Presa austriacă a vehiculat o sumă maximă de 750 mil. euro care ar fi oferită de ruşi pentru restul activelor.
La bursa speculaţiilor circulă şi teza unor conotaţii politice ale unei eventuale excluderi a băncii româneşti din tranzacţia în curs de negociere.
Oricum, după mai multe luni în care presa a lucrat mai mult cu zvonuri, German Gref a confirmat oficial săptămâna aceasta la Viena că Sberbank este interesată de Volksbank International, fără a oferi însă detalii. Totuşi, el a afirmat că vede perspective de creştere pentru banca sa în regiunea Europei de Est şi de
Sud-Est. Ruşii beneficiază de consilierea italianului Alessandro Profumo, arhitectul extinderii puternice a UniCredit în regiune şi mai departe spre Est.