Manchester City este un dezastru la capitolul financiar: salariile jucătorilor depăşesc încasările clubului

Autor: Bogdan Cojocaru 09.06.2011

Procentul de venituri pe care cluburile din campionatul englez Premier League le cheltuie pe salarii a atins nivelul record de 68% în sezonul 2009-2010. Veniturile cluburilor din Premier League au spart pragul de 2 mld. lire sterline sezonul trecut, dar 1,4 mld. lire merg în conturile jucătorilor, potrivit unui studiu al Deloitte, preluat de BBC News.

În clasamentul cheltuielilor cu salariile, "campioana" este Manchester City, care a cheltuit în acest scop mai mult decât veniturile clubului (107%). Echipa este deţinută de şeicul Mansour Bin Zayed al Nahyan prin intermediu Abu Dhabi United Group. De la preluare, şeicul a investit 565 de milioane de euro.

Pentru Manchester United, procentul s-a situat la 45%. Chelsea este lider la capitolul salarii, oferind remuneraţii de 174 de milioane de lire sterline (194,4 mil. euro). Această poziţie o deţine din sezonul 2002-2003, de când a fost preluată de miliardarul rus Roman Abramovici. Cluburile engleze au cele mai mari venituri din fotbalul european, peste încasările din Germania (1,4 mld. lire) sau Spania şi Italia (1,3 mld. lire fiecare).