Planurile fraţilor bulgari Bobokov: 50 mil. euro din reciclarea bateriilor şi încă o fabrică

Autor: Roxana Petrescu 09.06.2011
Fraţii Plamen şi Atanas Bobokov, patronii grupului bulgar Prista Oil, specializat în producerea lubrifianţilor, au finalizat o investiţie de 13 milioane de euro pe Şoseaua de Centură a Bucureştiului, acesta fiind cel mai valoros proiect derulat de o companie bulgară în România.


De altfel, nici companiile româ­neşti nu s-au grăbit când a venit vorba de realizarea unor investiţii la vecinii de la sud, printre proiectele realizate numărându-se un magazin de mobilă din reţeaua Mobexpert, controlată de omul de afaceri Dan Şucu, sau deschiderea unei filiale, aşa cum a fost în cazul omului de afaceri Cezar Rapotan, patronul Arabesque.

Cu toate acestea, cei doi fraţi spun că sunt deschişi privind investiţiile în România şi, dincolo de fabrica de 13 milioane de euro care va recicla bateriile uzate ale maşinilor, se gândesc şi la o investiţie cu o valoarea similară într-o unitate de reciclare a uleiurilor.

50 mil. euro şi 100 de oameni

"Promitem să aducem şi alţi investitori bulgari aici", a spus Plamen Bobokov, preşedintele consiliului de administraţie al Prista Oil Holding. Bulgarii s-au apucat de lucrările la fabrica de reciclare a bateriilor în urmă cu aproape un an şi jumătate şi spun că au ales România pentru că este cea mai mare ţară din sud-estul Europei, dar şi pentru că au fost sprijiniţi de autorităţile locale. Investiţia a fost realizată prin intermediul Monbat, parte a grupului Prista Oil, condusă de către Atanas Bobokov.

"România a fost prima ţară externă în care grupul nostru a intrat. Prin această investiţie vom colecta bateriile uzate, le vom recicla, iar materialele rezultate vor fi folosite pentru fabricarea unor baterii noi. Acum avem 65 de angajaţi, dar la nivelul anului 2012 am putea ajunge la 100 de oameni. Ne aşteptăm ca fabrica să genereze afaceri de circa 70 de milioane de dolari (circa 50 de milioane de euro) în primul an complet de funcţionare", a explicat Plamen Bobokov.

Dincolo de această investiţie în reciclarea bateriilor uzate de maşini, fraţii Bobokov se mai uită la o investiţie în România într-o unitate de reciclare a uleiurilor uzate.

"Mai vrem să mai facem un proiect, cu o valoare apropiată de fabrica de reciclare a bateriilor, de circa 13-15 milioane de euro. Este vorba despre o unitate de reciclare a uleiurilor de maşină. Anual în România se consumă circa 100.000 de tone, din care 50.000 de tone rămân undeva, în natură, în ape. Numai că pentru această investiţie aşteptăm în continuare clarificări legislative din partea Ministerului Mediului", a explicat Plamen Bobokov.

O afacere în creştere

Afacerea cu uleiuri de motor este de altfel cel mai cunoscut business al bulgarilor de la Prista Oil în România, unde au ajuns să controleze o cotă de piaţă de circa 17%.

Potrivit acestora, compania a avut anul trecut afaceri de circa 20 de milioane de euro. În 2009, cifra de afaceri a Prista Oil în România a fost de aproximativ 13 milioane de euro, conform datelor de la Ministerul Finanţelor.

"Piaţa a scăzut anul trecut cu circa 35%, dar noi am reuşit să creştem şi să câştigăm cotă de piaţă. Ştiţi cum este. Criza loveşte mai întâi Bulgaria şi după aceea România, aşa că eram pregătiţi", a mai precizat reprezentantul Prista Oil. Potrivit informaţiilor disponibile pe site-ul grupului, în 2009 cifra de afaceri pe partea de lubrifianţi a fost de 115 milioane de euro. În ceea ce priveşte divizia Monbat, afacerile acesteia s-au ridicat anul trecut la peste 80 de milioane de euro. Prista Oil mai are unităţi de reciclare a bateriilor în Bulgaria şi Serbia.

Alături de fraţii Bobokov, la evenimentul de deschidere a unităţii din Bucureşti au mai participat şi premierul Emil Boc şi omologul său bulgar Boiko Borisov. "Aceasta este cea mai importantă investiţie a unei firme bulgăreşti în România. În cadrul strategiei Dunării am putea vorbi şi de alte proiecte precum poduri sau investiţii în mediu, infrastructură şi energie", a declarat Emil Boc, primul-ministru al României.