Europa analizează dacă ne mai dă bani nerambursabili

Autor: Iulian Anghel 09.06.2011

Rezultatul mai multor misiuni de audit ale Comisiei Europene pe marginea modului în care sunt folosite în România fondurile nerambursabile ale UE sunt acum în analiză la Bruxelles, iar de concluziile la care se va ajunge depinde sau nu întreruperea parţială sau totală a alocărilor de fonduri pentru proiectele româneşti.

"Comisia este în curs să decidă dacă neregulile constatate sunt sistemice sau nu. Dacă sunt sistemice, se poate merge până la suspendarea totală a plăţilor pentru anumite programe (operaţionale sectoriale - n.n.) şi chiar pentru toate programele", au spus pentru ZF surse apropiate acestor dosare.

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut miercuri, în debutul şedinţei de guvern pe care a prezidat-o, că România riscă să ajungă în situaţia de suspendare temporară a utilizării banilor europeni dacă nu rezolvă problemele existente în ceea ce priveşte cheltuirea fondurilor UE. Problemele principale în urma misiunilor de audit ale CE au fost înregistrate în punerea în practică a legislaţiei europene în domeniul achiziţiilor publice realizate cu banii UE.

În exerciţiul financiar 2007-2013 România ar urma să primească de la Bruxelles 19,6 mld. euro pentru cele opt programe sectoriale. Atragerea acestor fonduri este extrem de dificilă - în jur de 12% din fonduri fiind atrase până acum -, deşi am trecut de mult de jumătatea exerciţiului financiar.