Oil Terminal vrea să includă în capitaluri terenuri de zeci de milioane de euro

Autor: Adrian Ionut Cojocar 12.06.2011

Conducerea operatorului portuar Oil Terminal Constanţa (OIL) a convocat adunarea generală în vederea majorării capitalului prin aport în natură din partea statului reprezentat de Ministerul Economiei cu două terenuri situate în apropierea portului Constanţa cu o suprafaţă cumulată de peste 38 de hectare, potrivit unui raport transmis bursei.

Nu este clar care va fi valoarea majorării de capital şi cu câţi bani va trebui să participe acţionarii minoritari la operaţiune pentru a-şi păstra participaţiile.

Ministerul Economiei deţine 59,6% din acţiunile Oil Terminal, principalii acţionari minoritari fiind Fondul Proprietatea, care deţinea un pachet de 10%, şi fondul american Broadhurst, care fusese raportat ultima dată cu 7,6% (în noiembrie 2008). Cele două fonduri ar putea fi obligate să vină cu câteva milioane de euro la majorare pentru ca participaţiile să nu le fie diluate.

Cele două terenuri situate pe strada Caraiman din Constanţa au fost evaluate la finele lunii ianuarie a acestui an de către evaluatorul Salconta SRL la 151,8 milioane de lei (35,67 milioane de euro).

Conducerea societăţii a propus şi în AGA de la finele lunii aprilie majorarea capitalului cu valoarea celor două terenuri, însă propunerea a fost respinsă de către acţionari.

Propunerea a fost reintrodusă pe ordinea de zi a adunării generale care va avea loc la jumătatea lunii viitoare.

De această dată conducerea societăţii a propus ca Oficiul Registrului Comerţului să desemneze un evaluator pentru a evalua din nou terenurile care vor face obiectul majorării de capital.

Decizia de includere a terenurilor în capitalurile proprii vine după ce societatea a obţinut în luna februarie din acest an certificatele de atestare a dreptului de proprietate asupra lor.

Fondul Proprietatea a vândut 1,5% din OIL înainte de convocarea AGA

Săptămâna trecută acţiunile Oil Terminal au sărit pe bursă cu 38%, până la un preţ de 0,335 lei/unitate, iar capitalizarea companiei a ajuns la 46,9 mil. euro.

Creşterea s-a produs pe fondul unor tranzacţii ridicate. Fondul Proprietatea (FP), principalul acţionar minoritar al operatorului portuar, a anunţat că a vândut joi 1,5% din acţiunile Oil Terminal la un preţ mediu de 0,3681 lei/acţiune, aproa­pe de maximul de 0,3685 lei atins pe parcursul şedinţei.

FP a încasat 3,3 mil. lei (800.000 de euro) pentru acţiunile vândute şi mai deţine 8,5% din companie.

Aceasta este şi prima vânzare mai importantă derulată de Franklin Templeton pe bursă de la preluarea administrării Fondului Proprietatea în septembrie 2010.

Fondul Proprietatea şi-a redus în ultimele luni lichidităţile, după ce a cumpărat acţiuni la BRD, dar şi la Erste şi Raiffeisen (de pe bursa din Viena) şi după ce a început să răscumpere acţiuni proprii de pe bursă pentru a stopa căderea.

În plus, FP va începe la finele lunii iunie plata dividendelor în valoare de 432,8 mil. lei aferente anului trecut.