Băsescu cere urgentarea listării la bursă a companiilor de stat din portofoliul Fondului Proprietatea

Autor: Roxana Daniela Pricop 12.06.2011

Preşedintele Traian Băsescu a trimis spre reexaminare Parlamentului legea care amâna până în 2014 listarea companiilor de stat din portofoliul Fondului Proprietatea (FP), susţinând că este oportună finalizarea în cel mai scurt timp a procedurilor de listare la Bursa de Valori Bucureşti.

Este pentru prima dată când preşedintele Traian Băsescu ia o poziţie concretă privind accelerarea procedurilor de privatizare prin listarea la bursă a companiilor de stat. Vineri, acţiunile FP au crescut pe bursă cu 1,6%.

Decizia de trimitere spre reexaminare are loc în contextul în care oficialii BVB au trimis o scrisoare preşedintelui prin care i-au cerut şefului statului să nu promulge această lege. Argumentele prin care preşedintele şi-a susţinut cererea de reexaminare a legii sunt:

"Considerăm că este oportună finalizarea în cel mai scurt timp a procedurilor pentru admiterea la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti a companiilor din portofoliul Fondului Proprietatea în care statul român este acţionar majoritar, întrucât acest lucru va contribui în mod semnificativ la creşterea preţului acţiunilor FP oferind statului român resursele necesare pentru acoperirea cererilor de despăgubire pentru cât mai mulţi foşti proprietari care şi-au pierdut proprietăţile în perioada comunistă. Totodată, privatizarea participaţiilor statului român prin intermediul Bursei de Valori asigură gradul de transparenţă necesar atât procesului de privatizare, cât şi al actului de administrare".

Pe 24 mai, Camera Depu­taţilor a adoptat legea pentru modificarea alin. (1) al art. 11 al Cap. II, Titlul VII din Legea 247/2005 care reglementează funcţionarea Fondului Proprietatea, fiind astfel de acord cu prelungirea până pe 31 decembrie 2014 a termenului limită până la care statul trebuie să privatizeze prin bursă pachete de cel puţin 5% din companiile la care împarte acţionariatul cu Fondul Proprietatea.

Prin Legea 247/2005, statul s-a obligat ca până cel târziu la 31 decembrie 2008 să finalizeze procedurile de admitere la tranzacţionare la bursă. Altfel spus, până pe 31 decembrie 2008, statul trebuia să vândă pe bursă prin ofertă iniţială sau secundară cel puţin 5% din acţiunile pe care le deţine la Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Poşta Română, Compania Na­ţională Aeroporturi Bucu­reşti, administraţiile portuare şi complexurile energetice.

Doar pentru companiile din portofoliul Ministerului Transporturilor au fost demarate procedurile de admitere la tran­zac­ţionare, însă până în prezent nu a fost listat niciun pachet de acţiuni deţinut de stat la Compania Naţională Aeroporturi, la Administraţia Porturilor Maritime sau a Canalelor Navigabile. Argumentul invocat de oficialii statului pentru nerespectarea termenului iniţial a fost că listarea pachetelor de acţiuni într-o perioadă de criză ar leza interesele statului.

Analiştii spun că tocmai din cauză că aceste companii din portofoliul FP nu sunt listate au făcut ca acţiunea FP să se tranzacţioneze la un discount de aproape 60% faţă de activul net. Mai mult, începând din iulie 2012, va fi reluat procesul de despăgubire în numerar a foştilor proprietari, fapt ce va pune o presiune suplimentară pe bugetul de stat. Până a fi suspendată pentru o perioadă de doi ani, despă­gubirea cu numerar a foştilor proprietari se făcea de la bugetul de stat şi din dividendele pe care le încasa statul român de la Fondul Proprietatea.

Valoarea totală a cererilor de despă­­gubire în numerar depuse de foştii proprietari pe legea 247/2005 se ridică la 2,335 miliarde de lei, din care au fost plătite 592 milioane de lei din 2006 până în vara anului 2010, când Guvernul a decis să suspende timp doi ani plăţile.

În acelaşi timp, faptul că preţul acţiunilor FP pe Bursă este sub valoarea nominală de 1 leu face ca statul să cedeze mai multe acţiuni pentru a acoperi cererile de conversie din partea celor care au titluri de despăgubire. De la reluarea conversiilor, pe data de 2 mai, Ministerul Finanţelor a cedat deja peste 12% din acţiunile FP, reducându-şi participaţia sub 25%.