Dr. Doom avertizează asupra "Furtunii perfecte": Creşterea economică va încremeni din 2013

Autor: Adrian Voicu 13.06.2011

Problemele fiscale din SUA, încetinirea creşterii economice în China, restructurarea datoriilor în UE şi stagnarea economică din Japonia vor fi principalele ingrediente pentru ceea ce Nouriel Roubini - profesor în cadrul Universităţii din New York cunoscut şi drept "Doctor Doom" pentru predicţiile sale care s-au adeverit - numeşte drept "Furtuna perfectă", informează Bloomberg.

În stilul său caracteristic al şanselor sub formă de procentaj, Nouriel Roubini este de părere că există şanse de unu la trei ca o combinaţie a acestor factori să ducă la o încremenire a creşterii economice începând cu 2013. Alte şanse, în opinia sa, sunt o creştere a economiei globale "anemică dar OK" sau un scenariu "optimist" în care ritmul de creştere va continua să crească.

"Există deja elemente de fragilitate", a declarat el într-un interviu acordat în Singapore. "Cu toţii îşi rostogolesc datoriile publice şi private. Dar acest bulgăre devine tot mai mare şi toate aceste probleme s-ar putea întoarce împotriva noastră cel mai târziu în 2013", consideră Roubini.

Şomajul ridicat din SUA, o creştere a preţurilor petrolului şi alimentelor, creşterea dobânzilor în Asia şi problemele de producţie din Japonia după cutremur ameninţă să lovească în economia mondială. Valoarea titlurilor tranzacţionate la bursele din întreaga lume a scăzut în mai cu peste 3.300 de miliarde de dolari, Roubini spunând că pieţele financiare vor urma să îşi pună probleme legate de convergenţa riscurilor în 2013.