La 14 ani de la inventarea primului smartphone, Nokia cedează primul loc pe acest segment companiei Samsung şi cade pe trei, după Apple

Autor: Ştefan Vrabie 13.06.2011

Samsung Electronics va deveni cel mai mare producător mondial de smartphone-uri în acest trimestru, depăşind Nokia Oyj care a fost lider de piaţă încă din 1996, spun analiştii firmei de brokeraj Nomura, citaţi de agenţia de presă Reuters.

De asemenea, Nomura crede că în următorul trimestru şi Apple va depăşi Nokia împingând astfel compania finlandeză pe locul trei în clasamentul celor mai mari producători de smartphone-uri.

"În 1996 Nokia a lansat telefonul Communicator şi piaţa smartphone-urilor a fost condusă de atunci şi până acum de ei. După aproximativ 14 ani în top, Nokia pare să renunţe la coroană", potrivit unui articol de cercetare făcut de Nomura.

Nokia a pierdut iniţiativa pe piaţa smartphone-urilor odată cu apariţia iPhone-ului de la Apple şi a dispozitivelor Google Android.

În România, Samsung a anunţat deja că estimează că este liderul pieţei smartphone, din primul trimestru al acestui an.

Cu toate acestea, Nokia face mai multe telefoane mobile ca număr de unităţi decât Samsung, datorită poziţiei sale puternice pe segmentul telefoanelor mobile simple şi a reţelei de distribuţie extinse pe care o are în ţările emergente.

Compania va trece pe software-ul de la Microsoft, de la propria platformă Symbian, ca parte a noii strategii lansată în februarie.