Norii negri se adună asupra economiei mondiale. Furtuna ar putea izbucni în 2013

Autor: Catalina Apostoiu 13.06.2011

Indicele MSCI World a pierdut 4,9% în această lună pe fondul temerilor că datele recente, incluzând o creştere a ratei şomajului în Statele Unite până la 9,1% în mai, semnalează o încetinire a creşterii economice la nivel mondial. La începutul acestei săptămâni, acţiunile au atins un minim al ultimelor 12 săptămâni pe fondul semnalelor privind un ritm mai lent de creştere al economiei mondiale.

Acest lucru este confirmat şi de economistul Nouriel Roubini. O "furtună perfectă" în care se combină factori cum ar fi problemele fis­cale din Statele Unite, încetinirea creşterii economiei chineze, criza datoriilor din Europa şi stagnarea eco­nomiei japoneze ar putea frâna economia mondială, avertizează Nouriel Roubini, aflat printre analiştii care au anticipat criza financiară mondială din 2007-2009, potrivit Bloomberg. Există o şansă din trei ca aceşti factori să se combine afectând creşterea economică la nivel mondial începând cu 2013, a declarat Roubini. Alte scenarii privesc o creş­tere "anemică" a economiei mondiale sau o accelerare a expansiunii. Nivelul ridicat al ratei şomajului din Statele Unite, evoluţia preţurilor la petrol, creşterea ratelor dobânzii din Asia şi problemele cauzate de cutremurul din Japonia ameninţă să slăbească economia mondială.

La nivel mondial, acţiunile au înregistrat o scădere de peste 3.300 mld $ de la începutul lunii mai, iar Roubini a declarat că până la mijlocul anului viitor pieţele fi­nanciare ar putea începe să se teamă de o convergenţă a riscu­rilor în 2013. Ritmul de expansiune al eco­nomiei mondiale ar putea încetini în cea de-a doua jumătate a acestui an pe măsură ce procesul reducerii gradului de îndatorare continuă, stimulentele fiscale sunt retrase, iar încrederea scade, a declarat Roubini.

Potrivit acestuia, în SUA un eşec în soluţionarea pro­blemei deficitului bugetar riscă să de­clan­şeze o "revoltă" pe pieţele de obligaţiuni. În Europa, oficialii trebuie să restructureze datoriile Greciei, Irlandei şi Portugaliei, iar o amânare ar putea implica un proces mai dezordonat.

Preţul petrolului a scăzut cu 0,4% la începutul acestei săptă­mâni, până la 98,92 dolari pe baril pe fondul te­me­rilor privind înce­tinirea creşterii economice din SUA şi din alte ţări indus­trializate, combinate cu anunţul privitor la majorarea producţiei petroliere de către Arabia Saudită.

Economia mondială, sub presiune