Transformarea economică a Turciei îl ţine încă patru ani la putere pe premierul Erdogan

Autor: Bogdan Cojocaru 13.06.2011

Partidul premierului turc Recep Tayyip Erdo­gan, care a transformat Turcia într-una dintre cele mai dinamice economii ale lumii şi a pus capăt unui ciclu de lovituri de stat militare, a câştigat detaşat alegerile legislative de duminică.

Partidul Justiţiei şi Dezvoltării şi-a asigurat astfel a treia legislatură consecutivă. Erdogan, denumit şi "omul poporului" a promis că va căuta consensul politic pentru adoptarea unei noi constituţii, actuala fiind introdusă de un regim militar în 1980, şi a declarat că victoria sa va revigora mişcările pro-democratice din Orientul Mijlociu, scrie Bloom­berg.

"Vom aduce democraţia la un nivel avansat, cu mai multe drepturi şi libertăţi", a declarat Erdogan.

Partidul Justiţiei şi Dezvoltării a atras jumătate din voturile alegătorilor, dar nu a reuşit să cumuleze suficient de multe locuri în parlament pentru a cere un referendum pentru adoptarea unei noi constituţii. Cu toate acestea, victoria este cea mai însemnată de la venirea la putere a partidului, în 2002. Rezultatul a alimentat optimismul pe pieţele financiare, lira turcească apreciindu-se în raport cu dolarul.

Pe plan economic, provocările pe care Erdogan va trebui să le depăşească includ un deficit comercial în creştere care riscă să pună brusc capăt dezvoltării economice explozive a Turciei. Deficitul de cont curent a urcat la peste 63 de miliarde de dolari în 12 luni până în aprilie, volum echivalent cu 8,6% din PIB, cu mult peste aşteptările guvernului. Creşterea reflectă în principal avansul cererii pentru materii prime şi bunuri de consum de import, pe fondul unui avans economic de aproape 9% anul trecut. Analiştii apreciază că guvernul ar trebui să impună o politică fiscală mai riguroasă care să sprijine eforturile băncii centrale de a tempera creşterea PIB-ului.

Economia de 740 de miliarde de dolari a Turciei este a 16-a ca mărime la nivel mondial şi a crescut în medie cu 5% pe an în cei nouă ani în care Partidul Justiţiei şi Dezvoltării a deţinut puterea. Inflaţia a încetinit de la 30% la 7% în această perioadă. Erdogan se poate mândri cu îmbunătăţiri aduse finanţelor publice, remarcate de agenţiile de evaluare financiară. Fitch Ratings, care plasează Turcia cu o treaptă sub categoria de rating investment-grade, recomandată pentru investiţii, a anunţat în toamna anului trecut că ratingul ar putea fi majorat în cazul în care constituţia este modificată.

Ministerul de finanţe anticipează că Turcia, cândva cel mai mare datornic al FMI, după ce a împrumutat 26 de miliarde de dolari după o criză bancară în 2001, va rambursa în 2013 cele 4,9 miliarde de dolari cât au mai rămas din datoria către instituţia financiară internaţională.

Această situaţie contrastează cu cea a unor state din Uniunea Europeană, care au fost forţate de criza financiară să ceară ajutor de la FMI în ultimii trei ani. Bucurându-se de o încredere mai mare din partea investitorilor, Ankara se împrumută de pe pieţe la costuri mai mici decât cele ale cel puţin opt state membre ale UE. Turcia este un candidat pentru intrarea în UE.

Prin câştigarea celui de-al treilea mandat, Erdogan ar putea deveni cel mai longeviv lider al Turciei moderne după fondatorul acesteia Mustafa Kemal Ataturk. Noul mandat va ajuta la consolidarea victoriei asupra militarilor, care-l acuză că încearcă să-şi impună valorile islamice peste legile seculare ale Turciei.