Cu ce realizări şi rezultate intră astăzi Retrasib Sibiu pe bursă

Autor: Adrian Cojocar 13.06.2011

Producătorului de transformatoare electrice de mare putere Retrasib Sibiu (RTRA), care intră astăzi pentru prima dată la tranzacţionare de la categoria a II-a a bursei, a cunoscut anul trecut o creştere a afacerilor de 2,5 ori, până la 47,5 mil. lei (11,3 mil. euro), iar profitul companiei s-a majorat în aceeaşi perioadă cu 85%, ajungând la 3,83 mil. lei (0,9 mil. euro).

Afacerile firmei controlate de oamenii de afaceri Octavian şi Călin Buzoianu din Cluj s-au plasat în uşoară ascensiune şi în primele trei luni din acest an, avansând cu 3,4%, până la 7,9 mil. lei, însă profitul a scăzut semnificativ, la circa 178.000 de lei (43.000 euro), faţă de un câştig net de aproape 1,5 mil. lei (circa 355.000 euro) consemnat în aceeaşi perioadă a anului precedent. Firma a fost afectată în debutul anului de întărirea leului, care i-a cauzat pierderi financiare.
Creşterea spectaculoasă a afacerilor de anul trecut s-a datorat în principal unor contracte cu Transelectrica Bucureşti, pentru care firma a livrat un transformator gigant cu o putere de 250 MVA (mega volt-amper - unitate de măsură care exprimă puterea aparentă) cu o greutate de 296 de tone. Chiar premierul Emil Boc a fost prezent anul trecut cu ocazia finalizării lucrărilor la transformator, care este capabil să reducă pierderile de energie din reţea cu circa 40% şi să realizeze economii estimate de reprezentanţii Retrasib la un sfert de milion de euro anual.
Compania a mai livrat în toamna anului trecut un autotransformator cu o putere de 400 MVA tot pentru o staţie a Transelectrica, contractul ridicându-se la 10 mil. euro.
Cele mai importante contracte semnate de companie în ultima perioadă sunt cu firma de distribuţie a energiei electrice Enel Distribuţie România pentru livrarea a şapte transformatoare de 40 MVA (mega volt amper) şi a altor două transformatoare de 25 MVA, respectiv pentru livrarea a câte două transformatoare de 40 MVA şi 25 MVA către firma Energobit din Cluj, care efectuează lucrări pentru staţii de transformare de producţie energie eoliană în zona Dobrogea.
Compania ar putea beneficia de noi contracte din partea Transelectrica din a doua jumătate a anului, în condiţiile în care licitaţiile la transportatorul de energie electrică au fost decalate din motive care ţin de asigurarea fondurilor, potrivit reprezentanţilor Retrasib. Transelectrica are în acest an un buget de investiţii care se ridică la circa 300 mil. lei (73 mil. euro).
Pentru 2011 conducerea aşteaptă afaceri de 42,4 mil. lei, cu 10,7% mai mici decât anul trecut, şi un profit brut uşor mai scăzut, de 4,35 mil. lei. Ultima tranzacţie cu Retrasib pe piaţa RASDAQ s-a derulat la 0,51 lei/unitate, care evaluează compania la 6,1 milioane de euro.