BNR este prinsă între ciocan şi nicovală: trebuie să susţină redresarea economică, dar să reducă şi inflaţia

Autor: Claudia Medrega 13.06.2011

BNR va menţine cel mai probabil dobânda de politică monetară la 6,25% până la sfârşitul anului, deşi riscurile inflaţioniste sunt în continuare ridicate, pentru a ajuta economia care îşi revine greu, apreciază analiştii.

"În opinia noastră, BNR este prinsă între ciocan şi nicovală. Pe de o parte, riscurile privind creşterea inflaţiei - inclusiv deteriorarea anticipaţiilor inflaţioniste - pot să necesite înăsprirea politicii monetare. (...) Pe de altă parte, este necesară realizarea unei politici monetare acomodative, pentru a susţine redresarea economică fragilă", se arată într-un raport al băncii americane Citi privind pieţele emergente.

Dacă în primul trimestru economia a avut un plus de 0,7%, deja au început să apară întrebări legate de trimestrul al doilea. Analiştii nu s-au aventurat până acum să spună cum va fi evoluţia economiei în trimestrul II, însă semnalele nu sunt foarte bune: producţia industrială şi exporturile au încetinit, iar consumul intern nu dă semne de revenire.

Analiştii iau întotdeauna în calcul şi mesajele venite dinspre BNR. Săptămâna trecută, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a arătat că majorarea dobânzii din perioada 2005-2006, ca răspuns la presiunile inflaţioniste, a avut şi efecte colaterale stimulând intrările de capitaluri străine, care au alimentat o apreciere nesustenabilă a leului.

Isărescu a spus că rezultatul a fost "relativ rău", ceea ce îi face pe mulţi să considere că BNR, confruntată şi acum cu o situaţie similară (inflaţie mare şi intrări de capitaluri străine) va încerca o abordare diferită.

De la începutul anului 2009, BNR a redus dobânda de politică monetară cu patru puncte procentuale, aducând-o la un minim istoric de 6,25% pe an. Însă din luna mai 2010 BNR a întrerupt şirul de reduceri, menţinând dobânda-cheie, în condiţiile în care majorarea TVA de la 19% la 24% din vara anului trecut a împins inflaţia anuală de la sub 5% spre 8%. Scumpirea produselor alimentare, în special a fructelor şi cartofilor, a dus rata anuală a inflaţiei la 8,41% la sfârşitul lunii mai 2011.

Analiştii BCR, cea mai mare bancă locală după active, cred că BNR va menţine probabil dobânda de politică monetară la 6,25% pentru restul anului şi va începe un ciclu de înăsprire doar în primul trimestru din 2012, înainte de alegeri. BCR anticipează că rata a anuală a inflaţiei va coborî la 5,2% în luna decembrie, ca urmare a unui efect de bază puternic în al doilea semestru.

Analiştii Citi consideră că abaterile mari de la traiectoria inflaţiei şi continuarea deteriorării perspectivelor anticipaţiilor inflaţioniste, ar putea determina BNR să ia în considerare o majorare a dobânzii.

Inflaţia a pus probleme multor bănci centrale din regiune în ultimele trimestre. Italienii de la UniCredit amintesc faptul că în România Ungaria, Kazahstan, Polonia, Rusia şi Serbia inflaţia este peste ţintă.

"O asemenea accelerare a inflaţiei în regiune nu împinge doar inflaţia peste ţintă, dar, în multe cazuri, a redus şi puterea de cumpărare a consumatorilor, încetinind recuperarea economiei", se arată într-un raport al UniCredit.

BCE a menţinut dobânda de politică monetară la 1,25% la euro, dar ar putea-o majora în iulie pentru a doua oară în ultimele trei luni, pentru a limita creşterea inflaţiei.

"Nu trebuie să existe nicio grabă pentru înăsprirea condiţiilor monetare. Un mediu cu o inflaţie mai redusă, combinat cu o îmbunătăţire moderată a creşterii cererii interne care neutralizează creşterea modestă a cererii externe ar trebui să simplifice dilema cu care se confruntă în prezent multe bănci centrale din regiune. Privind în perspectivă pentru restul anului, vedem o probabilitate limitată pentru majorarea ratei. În Ungaria şi România, continuăm să vedem băncile centrale pe «hold» pe parcursul acestui an", susţin analiştii UniCredit.

Următoarea şedinţă de politică monetară este stabilită pentru 29 iunie.