Creşterea record a acţiunilor Fondului Proprietatea dă curaj investitorilor

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax 14.06.2011

Bursa a crescut marţi cu 0,6%, ascensiunea fiind amplificată de acţiunile Fondului Proprietatea (FP), care au urcat în cel mai accelerat ritm de la listare, respectiv cu 4,8%, şi, totodată, au asigurat aproape două treimi din lichiditate.

Încă de la începutul zilei, atenţia in­ves­titorilor a fost focalizată pe acţiunile Fon­dului Proprietatea, preţul acestor titlu­ri reuşind să se menţină pe linia as­cen­dentă începută în şedinţa de vineri şi să se plaseze, astfel, peste nivelul de re­zis­tenţă din ultima perioadă, de 0,51 lei

"Faptul că zona de acumulare dintre 0,48 şi 0,51 lei a fost străpunsă, iar preţul a reuşit să continue creşterea pe un volum tranzacţionat destul de impor­tant, poate fi un semnal foarte bun pen­tru evoluţia viitoare a preţului ac­ţiuni­lor, posibil chiar un semnal premergător al unui trend ascendent, în condiţiile în care marţi preţul a avut cea mai mare creştere procentuală de când titlurile se tranzacţionează la BVB. Bineînţeles că piaţa este volatilă, dar cred că este posibil să vedem şi în zilele urmă­toare o continuare a acestei apre­cieri, urmând ca la nivelul de 0,55 lei să vedem o posibilă zonă de rezistenţă", a declarat directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest Mihai Mureşian.

El crede că dacă acţiunile Fondului Proprietatea vor continua să crească, traiectoria ar putea fi urmată şi de alte titluri, precum SIF-urile.

Astfel, indicele BET, al primelor zece acţiuni în funcţie de lichiditate, a avansat cu 1,35%, iar indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor FP, a crescut cu 2,29%.

Pe de altă parte, corecţiile acţiunilor Rompetrol Rafinare (RRC) şi Oil Terminal (OIL) au influenţat vizibil linia indicelui BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic. Astfel, indicele a înregistrat un recul de 1,75%.

La finalul zilei, acţiunile Fondului erau cotate la 0,5345 lei, preţ cu 4,8% peste nivelul de vineri.

Brokerii cred că acţiunile SIF Transilvania au fost în atenţia specu­latorilor posibil pe fondul aşteptărilor cu privire la o decizie de joi a Curţii Constituţionale pe tema pra­gului de deţinere.

Mureşian consideră că volatilitatea ridicată pe unele acţiuni arată "ner­vozitatea" investitorilor, care încep să îşi piardă răbdarea şi încearcă să obţină randamente superioare din investiţiile în acţiuni influenţate mai degrabă de efecte externe decât de activitatea economică a companiilor respective.

"Bineînţeles că aceste investiţii au un grad ridicat de risc, iar multe dintre aceste acţiuni se confruntă acum cu o lipsă totală de cumpărători după ce zilele anterioare nu mai aveau ordine de vânzare", a adăugat Mureşian.

Lichiditatea bursei, de 57,5 mi­lioane lei (13,7 milioane euro), a fost cu 69% mai mare decât valoarea cumulată a operaţiunilor de vineri.

"Pe perioada verii cred că piaţa va avea o evoluţie asemănătoare celei de marţi, caracterizată de o volatilitate mărită a unor titluri tranzacţionate, cu atenţia investitorilor focusată doar pe câteva acţiuni. Este posibil să asistăm şi la unele şedinţe cu o lichiditate totală foarte redusă a pieţei", a mai spus Mureşian.

Acţiunile Rompetrol Rafinare au crescut cu 2,8% chiar în primele minute, recuperând o parte din corecţia de peste 15% din precedentele două şedinţe.

De urmărit astăzi